Vijesti


Novalić i ostali: U Informaciju dodata rečenica o nabavci respiratora 8. Decembra 2021. Suđenje U nastavku suđenja za zloupotrebe prilikom uvoza respiratora, svjedok Državnog tužilaštva izjavio je da je u Informaciju o nabavci medicinske opreme koja je prošle godine dostavljena Vladi Federacije Bosne i Hercegovine dodata rečenica koja se odnosi na nabavku 100 respiratora.
Crna Gora i BiH: Bilateralna saradnja nezamjenjiv mehanizam u traženju nestalih 8. Decembra 2021. Vijest Predstavnici Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH) i Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore potpisali su Radna pravila i procedure za realizaciju Protokola o saradnji u traženju nestalih osoba.
Zviždač Emir Mešić tužio Upravu za indirektno oporezivanje zbog diskriminacije 8. Decembra 2021. Vijest Emir Mešić, zaštićeni prijavitelj korupcije, tužio je Upravu za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) zbog diskriminacije nastale njegovim premještajem na niže radno mjesto, te pokretanjem disciplinskih postupaka, čime ga se kažnjava zbog ukazivanja na nepravilnosti u radu.
Antifeminizam i odbojnost prema ženama ili devojčicama retorika ekstremističkih grupa u Bosni i Hercegovini 8. Decembra 2021. Vijest Smatrajući feminizam retrogradnom pojavom koja je dovela do sloma društvenih, političkih i vjerskih vrijednosti u zapadnom kršćanskom društvu, pripadnici ekstremističkih grupa, uz korištenje antifeminističke ideologije, djelotvorno vrbuju žene za svoje ciljeve, zaključak je nove studije Atlantske inicijative. Ovaj rad pokazao je da mizoginija često djeluje kao veza, pokretač i znak ranog upozorenja za nasilni ekstremizam i radikalizam.
Zatražena odgovornost za tužioca iz Banje Luke zbog neprimjerenog komentara u žalbi 8. Decembra 2021. Vijest Ured disciplinskog tužioca (UDT) zatražio je u završnoj riječi od Disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) da utvrdi odgovornost Branka Bjelajca, tužioca Okružnog javnog tužilaštva iz Banje Luke, zbog ponašanja u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije, dok je tuženi predložio da se tužba odbaci kao neosnovana.
Potvrđena optužnica protiv državnog ministra sigurnosti Selme Cikotića 8. Decembra 2021. Vijest Državni sud potvrdio je optužnicu protiv Selme Cikotića, aktuelnog ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, koja ga tereti za zloupotrebu položaja i prema kojoj je u periodu od 2009. do 2011. godine, kada je obnašao funkciju državnog ministra odbrane, oštetio budžet BiH za iznos od oko 9,7 miliona KM, potvrđeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Pretresi u Luksembrugu zbog izazivanja mržnje, razdora i netrpeljivosti 8. Decembra 2021. Vijest U Luksemburgu se vrši pretres objekata koje koristi osoba koja je, zbog krivičnog djela izazivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, pod istragom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz ove institucije.
Optuženi Ibrahim Čečo sposoban pratiti suđenje 7. Decembra 2021. Suđenje Na suđenju za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen 1992. u sarajevskom naselju Dobrinja, vještakinja medicinske struke je kazala da je optuženi Ibrahim Čečo sposoban pratiti proces uz pauze.
Ranko Mrđa izjavio kako je tokom određenih mjera zabrane trpio brojne posljedice 7. Decembra 2021. Vijest Na ročištu pred Upravnim odjeljenjem Državnog suda, Ranko Mrđa, pravosnažno oslobođen optužbi za ratni zločin počinjen na području Sanskog Mosta, koji je tužio Bosnu i Hercegovinu, izjavio je kako je zbog postupka vođenog protiv njega osijedio i imao probleme kako na poslu, tako i u porodici.
Saradnja država regiona ključna za pronalazak nestalih osoba: “Sve su žrtve naše” 7. Decembra 2021. Vijest Za rješavanje pitanja nestalih osoba ključna je regionalna saradnja, bez koje se ne mogu postići učinkoviti rezultati i okončati agonija članova porodica nestalih, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) održane u saradnji sa Institutom za nestale osobe u Bosni i Hercegovini (INO BiH).