Vijest

Naredne sedmice izricanje presude pripadnicima Ravnogorskog pokreta

3. Decembra 2021.16:22
U četvrtak, 9. decembra, Prvostepeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine izreći će prvostepenu presudu pripadnicima Ravnogorskog pokreta Dušanu Sladojeviću zvanom Krvce i Čiča, Slavku Aleksiću zvanom Vojvoda i Risti Lečiću, optuženima za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada.

Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Sladojević, Aleksić i Lečić se terete da su 10. marta 2019. godine učestvovali na okupljanju u organizaciji “Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske” Višegrad, na Trgu palih boraca u ovom gradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke poznatom kao “Draževina”, te svojim djelima, radnjama i postupcima javno izazvali i raspirivali nacionalnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u BiH.

Istog dana pred Sudom BiH trebalo bi početi suđenje šestorici optuženih za zločin protiv civila i ratnih zarobljenika na području Zvornika u periodu od oktobra 1992. do jula 1994. godine.

Za ove zločine optuženi su Šemsudin Muminović, Mujo Muratović, Rasim Omerović, Fadil Mujić, Asim Alić i Ismet Memić.

Muminović je optužen u svojstvu komandanta Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) Zvornik, Muratović kao komandir Šetićke čete, Omerović u svojstvu komandira Vojne policije, Alić kao načelnik, a Mujić kao komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) Sapna.

U ponedjeljak, 6. decembra, Odbrana Miće Manojlovića, optuženog za zločine u zvorničkom selu Lokanj u julu 1992. godine, bi trebala iznijeti završnu riječ.

Zajedno s Manojlovićem u ovom predmetu sudi se Goranu Maksimoviću, Ljiljanu Mitroviću, Slavku Periću, Miletu Vujeviću, Vukašinu Draškoviću, Gojku Stevanoviću i Raji Lazareviću. Njima je na teret stavljen napad na kolonu koja je iz Teočaka krenula 14. jula 1992. godine, kao i sprovođenje i čuvanje 76 civila, od kojih je 67 ubijeno.

Istog dana Tužilaštvo Bosne i Hercegovine iznijet će svoju završnu riječ Malku Koromanu, kojeg optužnica tereti da je, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Pale, u periodu od kraja marta do decembra 1992., organizovao i omogućio nezakonita hapšenja i zatočenja u zgradi policije i fiskulturnoj sali koja se nalazi u blizini, da nije poduzeo mjere kako bi zaštitio civile koji su protivpravno zatvarani, kao i da je, s pripadnicima vojske, organizovao i rukovodio napadom na selo Hrenovica i okolna mjesta.

Naredne sedmice nastavit će se suđenja za Foču, Doboj, Bužim, Srebrenicu, Vlasenicu, Brčko, Kalinovik, Vogošću, Ilijaš te Lukavac i Kotor-Varoš.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija