Suđenje

Tužilaštvo traži ukidanje oslobađajuće presude Jahji Vukoviću za ratovanje u Siriji

14. Decembra 2021.16:17
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je ukidanje prvostepene presude kojom je Jahja Vuković oslobođen optužbe za pridruživanje terorističkim organizacijama u Siriji. Odbrana je zatažila da oslobađajuća presuda bude potvrđena.
Jahja Vuković
Jahja Vuković. Foto: Sud BiH

U žalbi pred Apelacionim vijećem, Tužilaštvo je navelo da je došlo do povreda postupka i da je presudom pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje.

“Prvostepeno vijeće je pogrešno utvrdilo ključne činjenice, posebno u vezi sa svjedokom ‘A’”, kazao je tužilac Ćazim Hasanspahić.

Kako je rekao, svjedok “A” je očevidac i Tužilaštvo se pozvalo na njegov iskaz da je neposredno vidio optuženog. Hasanspahić je napomenuo da je u pisanoj žalbi dato detaljno obrazloženje.

Odbrana je, s druge strane, ocijenila da je Prvostepeno vijeće pravilno ocijenilo dokaze. Branilac Senad Dupovac je kazao da svjedokinja “A” nije očevidac.

“Ona je na suđenju dva puta ponovila da nije vidjela optuženog, a to je potvrdila i na pitanja Odbrane”, rekao je Dupovac.

On je napomenuo da je Vuković imao 14 godina kada ga je odvela maćeha.

Vuković je oslobođen optužbe da je, kao maloljetnik, u junu 2014. napustio BiH i da je u Siriji učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga “Džebatul Nusra fronta” sve do sloma i poraza struktura ISIL-a.

Vuković je izručen BiH u oktobru 2020. godine, nakon što je lociran na području Turske.

Prvostepeno vijeće je u presudi navelo da je jedino svjedok “A” govorio o Vukovićevom boravku u Siriji, ali da su iznesena posredna saznanja.

Apelaciono vijeće će naknadno donijeti odluku o žalbi.

 

Marija Taušan