Vijest

Arben Murtezić imenovan za direktora CEST-a Federacije, VSTV traži ispitivanje odgovornosti članova Upravnog odbora

15. Decembra 2021.14:42
Upravni odbor Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije Bosne i Hercegovine (CEST FBiH) imenovao je Arbena Murtezića za direktora ove institucije, nakon što je Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) povuklo saglasnost za njegovo imenovanje. Zbog cjelokupne situacije imenovanja direktora rečeno je da vrlo vjerovatno postoje elementi krivične odgovornosti.


Sjednica VSTV-a. Foto: BIRN BiH

Upravni odbor je dostavio odluku i obavještenje o imenovanju direktora, prema kojem je Murtezić imenovan retroaktivno od 14. decembra 2020. godine, naveli su iz Stalne komisije za edukaciju i sudsku dokumentaciju.

Davor Martinović, član Vijeća, kazao je kako se, prema dostavljenoj dokumentaciji, vidi da je Murtezić imenovan 19. novembra ove godine, ali da mu se u mandat računa period od 14. decembra prošle godine.

“Po meni, ovo nije retroaktivno”, rekao je Martinović, dodavši kako će Murtezić sada biti tri umjesto četiri godine u mandatu.

Jadranka Stanišić se osvrnula na cjelokupnu situaciju u vezi sa izborom direktora CEST-a FBiH te navela kako je Murtezić potpisivao odluke ovog tijela bez da je bio imenovan.

Zbog toga je, kako je kazala, VSTV tražio dokumentaciju koja se tiče rada Upravnog odbora CEST-a, te povukao saglasnost na izbor direktora Arbena Murtezića.

“S obzirom na sve probleme, donijeli smo zaključak, gdje smo rekli da tražimo od CEST-a FBiH da odmah riješe status odgovorne osobe i rekli da se podrazumijeva da ide novi konkurs jer nema saglasnosti”, kazala je Stanišić navodeći kako je ovom odlukom o izboru direktora potvrđeno da u ranijem periodu nije bilo odluke o izboru direktora, a on se ipak potpisivao kao direktor.

“Mislim da sam bila u pravu da treba ispitati odgovornost Upravnog odbora CEST-a i odluku o imenovanju direktora. Ova odluka nema saglasnost VSTV-a, koja je obavezna”, zaključila je Stanišić.

Saglasnost o imenovanju Murtezića za izbor direktora CEST-a povučena je na sjednici u oktobru, nakon što je Vijeće zaprimilo anonimno pismo u kojem se navodi da je Murteziću istekao mandat, a o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije pisala.

Upravni odbor CEST-a prošle godine je tražio Murtezićevo imenovanje nakon provedene konkursne procedure. VSTV je dao pozitivno mišljenje, ali Upravni odbor CEST-a nikada nije potvrdio njegovo imenovanje.

Halil Lagumdžija, predsjednik Vijeća, rekao je da se odluke ne mogu preispitivati, ali da se može razgovarati o odgovornosti članova Upravnog odbora.

“Ako treba ispitati sa krivičnopravnog aspekta, treba tražiti da Tužilaštvo ispita kako se to radilo. Po meni, ima elemenata krivične odgovornosti”, kazao je Lagumdžija, predloživši da se nadležnom tužilaštvu, odnosno Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, dostavi informacija da ispita postupak imenovanja.

Snežana Petković je pitala da li Upravni odbor može imenovati direktora za kojeg ne postoji saglasnost, navodeći kako zakon traži konsultacije koje su obavljene.

Davor Martinović je s njom dijelio mišljenje, te dodao kako nije siguran kakvu inicijativu ovo Vijeće treba uputiti Kantonalnom tužilaštvu te naveo kako on u ovom procesu ne vidi gdje je kazneno djelo.

U dijelu obraćanja člana Slave Lakića, sjednica je bila zatvorena za javnost. On je rekao kako će u svom obraćanju operirati “određenim stvarima koje mogu voditi na prejudiciranje”.

Javnosti nisu prezentirani usvojeni zaključci o ovoj tački.

Na početku sjednice danas, članovi Vijeća razgovarali su o zaključku Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) kojim je planirano suspendovanje Zakona o VSTV-u i formiranje entitetskog pravosudnog tijela za imenovanje sudija i tužilaca.

Nermina Kuloglija-Zolj