Vijest

Urednica BIRN-a BiH dobitnica EU nagrade za istraživačko novinarstvo

15. Decembra 2021.19:17
Džana Brkanić, zamjenica urednika Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), dobitnica je nagrade Evropske unije (EU) za istraživačko novinarstvo za svoje istraživanje o netransparentnom načinu prikupljanja humanitarnih sredstava za izgradnju bunara i džamija u Africi.
Dobitnici nagrada EU za istraživačko novinarstvo. Foto: BIRN BiH

Dobitnica prve nagrade je Semira Degirmendžić, novinarka portala Fokus, za svoje istraživanje o nabavci respiratora u Federaciji. Drugu nagradu su dobili novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) Nino Bilajac i Mubarek Asani za istraživanje o izbornim prevarama u Brčkom.

Tokom ceremonije dodjele nagrada, održane u budućem BIRN-ovom muzeju “Reporterska kuća” u Sarajevu, Brkanić je rekla da joj ova nagrada znači mnogo na profesionalnom, ali i privatnom nivou.

“Kao novinarki ova nagrada mi predstavlja potvrdu da se cijeni trud, rad i otkriće, ali i kao ženi i majci koja se mnoge dane i noći cijele jedne godine odricala vremena s porodicom da bi istraživala i napisala ovu priču”, kazala je ona.

Brkanić je istakla da joj je čast dijeliti nagradu s kolegicama i kolegama iz Fokusa i CIN-a, profesionalcima i iskrenim prijateljima bosanskohercegovačkog društva.

Osim članovima žirija, ona se zahvalila kolegicama iz BIRN-a BiH novinarkama Nejri Džaferagić i Emini Dizdarević, koje su joj pomagale pri istraživanju, kao i urednicima BIRN-a BiH.

“Žao mi je što istražne i pravosudne institucije nisu nastavile tamo gdje je stala ova priča, ali drago mi je da sam otkrila prevaru i dokazala je, da sam skrenula pažnju na problem nelegalnog skupljanja ogromne količine novca”, dodala je Brkanić.

Šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler je naveo da su impresivne sve priče koje su dobile nagradu, kao i ono šta su one otkrile. Dodao je da su postavljana prava pitanja i da su svojim objavljivanjem te priče odjeknule u regiji.

“Posebno se želim zahvaliti večerašnjim dobitnicima nagrada za njihov doprinos jer su postavljali prava pitanja. Nastavit ćemo podržavati istraživačko novinarstvo i novinarstvo općenito”, istakao je Sattler.

Regionalna direktorica BIRN-a Marija Ristić je istakla da istraživačko novinarstvo podrazumjeva da se mjesecima radi na nekoj temi, priča s velikim brojem izvora, prolazi kroz hiljade dokumenata i da se nakon nekoliko mjeseci desi da se priča i ne objavi.

“Istraživački novinari su posebni novinari zato što su jako uporni, temeljni i većina njih ima naravno želju da svojim tekstovima donese neku promenu u društvu”, rekla je Ristić, te dodala da se može biti ponosno na istraživačko novinarstvo u BiH.

Predsjedavajući član žirija i službenik za slobodu medija Misije OSCE-a u BiH Zlatan Musić je naveo da su istraživački novinari jako često meta napada i nasilja što posebno zabrinjava misiju OSCE.

Musić je ranije obrazlažući odluku žirija rekao da je priča Brkanić vrh ledenog brijega u netransparentnom trošenju sredstava prikupljenih za humanitarnu pomoć u Bosni i Hercegovini. Uticaj ove priče, kako je pojasnio, bio je da su svi pojedinci i organizacije odmah ugasili svoje poslovanje, dok su neki od njih javno objavili da su “učestvovali u šemi”.

“Džana Brkanić donosi priču punu informacija koje se ne mogu naći drugdje, njeni izvori su pouzdani, a ona je omogućila prevarenim osobama određeni vid smiraja. Ona pokazuje da istraživačko novinarstvo služi javnosti u svom najčistijem obliku”, navedeno je u obrazloženju.

U priči “Iz BiH u Afriku – milionski projekt gradnje bunara bez udruženja i izvještaja” Brkanić otkriva kako su pojedinci i udruženja iz BiH, uz podršku selefijskih predavača, u proteklim godinama skupili više miliona maraka za izgradnju bunara i džamija u Africi, ali je više osoba potvrdilo da su novac davali u gotovini ili ga uplaćivali na račune privatnih lica. Istraživanje BIRN-a BiH utvrdilo je da je na nekoliko od više od 2.300 objava postavljena “fotošopirana” fotografija izgrađenih bunara, koji u Africi nemaju fiksnu cijenu poput one koja se traži u BiH.

Nagrade EU za istraživačko novinarstvo dodjeljuju se u šest zemalja Zapadnog Balkana i Turskoj, a cilj im je promovisanje izvanrednih dostignuća novinara u oblasti istraživačkog novinarstva.

Prvu nagradu EU-a za istraživačko novinarstvo dobila je novinarka portala Fokus Semira Degirmendžić za istraživanje o nezakonitom trošenju javnih sredstava za kupovinu 100 respiratora iz Kine i pronevjeri tih sredstava u jeku pandemije COVID-19.

Novinari CIN-a Nino Bilajac i Mubarek Asani dobitnici su druge nagrade za istraživanje o izbornim prevarama u Distriktu Brčko.

    Lamija Grebo