Vijest

Protiv bivšeg generala Drinskog korpusa VRS-a podignuta optužnica za zločine u Srebrenici i Žepi

4. Januara 2022.13:04
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Milenka Živanovića, bivšeg generala i komandanta Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), za zločine počinjene na području Srebrenice i Žepe tokom 1995. godine.

This post is also available in: English


Tužilaštvo BiH. Foto: BIRN BiH

Živanović se tereti da je, kao učesnik udruženog zločinačkog poduhvata, vršio planiranje i rukovođenje aktivnostima jedinica Drinskog korpusa u rasprostranjenom i sistematičnom napadu usmjerenom protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području Srebrenice i Žepe.

“Počevši od mjeseca marta 1995. pa do sredine jula te godine, u više navrata, izvršio je blokiranje zaštićene zone Srebrenica, sprečavao snabdijevanje, kao i naredio artiljerijske napade na civilno stanovništvo i ciljeve na području Srebrenice, kako bi se stvorili nepodnošljivi životni uvjeti i civilno stanovništvo prisililo da napusti svoje domove i imovinu”, navodi se u saopćenju Državnog tužilaštva.

U saopćenju stoji kako se Živanović tereti i za artiljerijske i pješadijske napade na stanovništvo, koji su rezultirali smrću više osoba, kao i napade na stanovništvo prilikom napuštanja Srebrenice i napad na položaje snaga Ujedinjenih nacija (UN) s ciljem njihovog onesposobljavanja za zaštitu civila.

“Nadalje se tereti da je vršio mobilizaciju svih raspoloživih vozila i potrebnog goriva s ciljem prisilnog progona civilnog stanovništva s područja Srebrenice, kao i transporta zarobljenih muškaraca i dječaka koji su prisilno odvojeni radi zarobljavanja i ubijanja”, navedeno je, te se dodaje da se Živanovića tereti da su vojne i policijske jedinice pod njegovom komandom učestvovale u zarobljavanju više hiljada muškaraca i dječaka s područja Srebrenice, na putnoj komunikaciji Bratunac – Milići, kao i njihovom nezakonitom zatočenju i transportu.

Navodi optužnice će se dokazivati pozivanjem većeg broja svjedoka, iznošenjem većeg broja materijalnih dokaza, uključujući i dokumentaciju dobijenu saradnjom s tužiteljstvom i sudom Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

Nermina Kuloglija-Zolj


This post is also available in: English