Vijest

Osmorica optužena za zločine u Vatrogasnom domu u Bosanskom Novom

30. Decembra 2021.15:53
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv osam bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) za zločine počinjene 1992. godine na području Bosanskog Novog (Novog Grada).

Kompleks pravosudnih institucija BiH. Foto: BIRN BiH

Optužnica je podignuta protiv Dragana Đurića, Sime Ličine, Nedeljka Pilipovića, Žarka Kalinića, Mire Bosančića, te Bogdana, Žarka i Jovana Graba i tereti ih za zločin protiv čovječnosti.

Iz Tužilaštva je saopšteno da su oni optuženi za zločine nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti koje su bile protivpravno zatvorene u logoru Vatrogasni dom.

“Zatvorene civile, prema navodima optužnice, optuženi su mučili, zlostavljali, premlaćivali na surove načine i nečovječno postupali prema njima nanoseći im teške i po život opasne ozljede, od kojih i danas imaju trajne posljedice”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je od posljedica zlostavljanja nekoliko civila preminulo, te da su optuženi odveli više zatvorenika u nepoznatom pravcu, gdje su ubijeni a posmrtni ostaci više osoba ni do danas nisu pronađeni.

Prema optužnici, oni su ove zločine počinili kao pripadnici voda Vojne policije Lake novogradske brigade VRS-a u okviru širokog i sistematičnog napada na stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Bosanskog Novog/Novog Grada od aprila 1992. do novembra 1995. godine.

Iz Tužilaštva navode da u ovom predmetu planiraju pozvati 45 svjedoka i uložiti više od 150 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

Marija Taušan