Vijest

Određene mjere zabrane osumnjičenima za zločin na području Goražda

4. Januara 2022.14:54
Sud Bosne i Hercegovine odredio je mjere zabrane Branislavu Lasici i Miroslavu Miloviću, osumnjičenima za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, organiziranje grupe ljudi i podstrekavanje na učinjenje krivičnih djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina na području Goražda.


Sudnica Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Njima su na prijedlog Državnog tužilaštva određene mjere zabrane putovanja, zabrana sastajanja s određenim osobama, te obaveza javljanja nadležnom državnom organu.

Zabrana sastajanja s određenim osobama podrazumijeva zabranu kontaktiranja, uključujući i telefonski kontakt ili kontaktiranje preko posrednika, ili povezivanje na bilo koji način sa svjedocima i saizvršiocima u ovom krivičnom postupku, uključujući i približavanje na udaljenosti od 100 metara, navedeno je u Sudu BiH.

Tužilaštvo je ranije u obrazloženju svog prijedloga navelo kako je osnova sumnje opći osnov za određivanje mjera, te dodalo kako nema osnova da se osumnjičenima odredi pritvor.

Lasica i Milović su u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapšeni 21. decembra 2021. godine u Novom Goraždu i Višegradu, nakon čega je iz Tužilaštva BiH saopćeno da se terete da su, kao komandanti jedinica Vojske Republike Srpske (VRS), 1992. godine komandovali i učestvovali u akciji napada na selo Lozje na području Goražda, prilikom kojeg je ubijeno oko 30 žrtava, uglavnom civila, među kojima je bilo žena.

 

Nermina Kuloglija-Zolj