Vijest

Zbog nedolaska na disciplinsko ročište zatraženo vještačenje sudije Golijana

10. Januara 2022.14:31
Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV BiH) prihvatila je prijedlog disciplinskog tužioca da se putem Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (RS) zatraži medicinsko vještačenje sudije Dragana Golijana, koji se od početka disciplinskog postupka protiv njega nalazi na bolovanju.
Ured disciplinskog tužioca. Foto: BIRN BiH

Sudija Dragan Golijan, koji se disciplinskom tužbom tereti za nemar ili nepažnju u vršenju službene dužnosti, ponovo se nije pojavio na ročištu, zbog čega je predsjedavajuća Prvostepene disciplinske komisije Sanela Gorušanović-Butigan donijela odluku da ročište bude odgođeno.

Ona je rekla da je optuženi zaprimio disciplinsku tužbu i dostavio odgovor, te da mu je poziv za današnje ročište upućen putem pošte, ali da Komisija nema informaciju da je on taj poziv primio. Dodala je kako će za naredno ročište sudiji Golijanu biti upućen poziv preko Opštinskog suda u Vlasenici, gdje je zaposlen, na mjesto prebivališta u Olovu, te na adresu s koje je stigao njegov odgovor na tužbu.

“Sljedeći put će biti ispunjeni svi uslovi za ročište jer će poziv za održavanje ročišta biti i na oglasnoj ploči VSTV-a”, kazala je Gorušanović-Butigan.

Sudija Golijan nije se pojavio ni u novembru na pripremnom ročištu.

Zamjenik glavnog disciplinskog tužioca Mirza Hadžiomerović je rekao kako se optuženi od početka trajanja disciplinskog postupka nalazi na bolovanju. Zbog toga je predložio da se Prvostepena disciplinska komisija obrati Fondu zdravstvenog osiguranja RS-a u vezi s dužinom trajanja dosadašnjeg bolovanja tuženog i njegovim vještačenjem kako bi se utvrdilo da li je privremeno ili trajno nesposoban obavljati funkciju.

Prvostepena disciplinska komisija je prihvatila ovaj prijedlog i naredno ročište zakazala za 14. februar.

Jasmin Begić