Vijest

Sljedeće sedmice završne riječi na suđenjima za zločine u Bužimu i Sarajevu

7. Januara 2022.16:31
Pred Sudom Bosne i Hercegovine naredne sedmice planirano je iznošenje završne riječi Odbrane Mehmeda Aleševića za zločine počinjene u Bužimu, kao i u predmetu za zločin nad ratnim zarobljenicima počinjen u Velikom parku u Sarajevu.


Sudnica Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

U ponedjeljak, 10. januara, planirano je iznošenje završne riječi Odbrane Mehmeda Aleševića, optuženog da je 1994. i 1995. godine nečovječno postupao prema ratnim zarobljenicima i civilima koji su bili zatočeni u bivšem hotelu “Radoč”.

Kako se navodi u optužnici, Alešević je bio referent u vodu Vojne policije 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

Državno tužilaštvo je ranije zatražilo osuđujuću presudu za Aleševića i izricanje kazne zatvora.

U petak, 14. januara, pred ovim sudom će biti nastavljeno iznošenje završne riječi Tužilaštva BiH u predmetu protiv optuženih za zločin nad ratnim zarobljenicima počinjen u Velikom parku u Sarajevu.

Tužilaštvo, koje je počelo sa iznošenjem završne riječi na 110 stranica, navelo je kako izvedeni dokazi pružaju pouzdan osnov da Dragan Vikić, bivši komandant Specijalne jedinice i komandant Jedinice rezervnog sastava, Jusuf Pušina, bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine (RBiH) za uniformisanu policiju, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić, nekadašnji pripadnici Jedinice rezervnog sastava policije, budu proglašeni krivim.

Oni su optuženi da su bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) iz transportera koji je bio u kvaru i nalazio se na području sarajevskog naselja Dobrinja.

Iznošenje završne riječi najavljeno je i za utorak, 11. januara, u predmetu protiv Sene Hamzabegović, optužene da je u periodu od 2013. do 2018. učestvovala u prikupljanju i pružanju finansijske pomoći za državljane BiH koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, iako je znala da se navedene osobe bore na strani oružanih snaga takozvanog ISIL-a, uključujući “Jahbet al-Nusra”, “Al-Nusrah Front” i druge formacije, a koje su na temelju rezolucija Ujedinjenih nacija (UN) proglašene terorističkim organizacijama.

Prema optužnici, Hamzabegović je u više navrata putovala u Siriju znajući da se tamo nalazi njen suprug Muradif Hamzabegović, koji je zajedno s drugim državljanima BiH učestvovao u terorističkim aktivnostima, te da dobijeni novac koristi za finansiranje tih aktivnosti, u više navrata osiguravala je oko 230.000 konvertibilnih maraka (KM) putem transakcijskih računa u valutama EURO, KM i CHF, koje je predavala suprugu.

Pred Sudom BiH nastavit će se suđenja za ratne zločine počinjene u Višegradu, Goraždu, Rogatici, Vlasenici, Zvorniku, Ugljeviku, Prijedoru i Glamoču.

 

 

Nermina Kuloglija-Zolj