Vijest

Policija u Doboju 9. januara legitimisala članove vjerske političke stranke i povratnika sa sirijskog ratišta

12. Januara 2022.12:07
Policija u Republici Srpskoj je na dan obilježavanja 9. januara na putu za Banjaluku legitimisala članove političkog pokreta “Vjera Narod Država”, među kojima i pristalicu ranije osuđenog za ratovanje u Sirijij, jednu osobu sankcionisala te im oduzela više zastava, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).


Policija kontroliše članove pokreta “Vjer Narod Država” u Doboju 9. januara. Foto: VND, Facebook

Članovi pokreta i političke stranke koja zagovara vjersko uređenje društva i koji su ranije organizovali proteste protiv Povorke ponosa u Sarajevu, u Banjaluku su putovali na poziv osnivača Sanina Muse da na Dan Republike Srpske klanjaju u Ferhadija džamiji u Banjaluci.

Na stranici pokreta je objavljeno da su dva njihova člana, među kojima je i Fatih Hasanović, “uhapšeni i bez ikakvog povoda i razloga zadržani već satima” u policijskoj stanici u Doboju.

Iz Policijske uprave u Doboju su za BIRN BiH potvrdili da je ukupno šest članova pokreta bilo legitimisano ali da je samo jedna osoba sankcionisana, nakon čega su svi pušteni da nastave svoj put.

Hasanovića je Sud BiH 2016. godine osudio na godinu dana zatvora zbog priključenja Islamskoj državi Iraka i Levanta (IDIL).

On je osuđen na godina dana zatvora po sporazumu zaključenim sa Tužilaštvom BiH kojim je priznao da je 20. septembra 2013. sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo avionom otputovao u Tursku odakle je ilegalno prešao granicu sa Sirijom u namjeri da se bori na strani takozvane Islamske države i terorističkih grupa koje djeluju na tom području, dok je odbijena optužba da je u kući u kojoj boravi držao oružje i municiju.

Njega je policija u Republici Srpskoj uhapsila i zbog sumnje da je pomagao Nerdinu Ibriću, koji je u Policijskoj stanici Zvornik u proljeće 2015. ubio jednog policajca a dvojicu ranio, te mu je tada određen pritvor. Protiv njega je poslije obustavljena istraga zbog nedostatka dokaza, nakon čega je Državni sud 2018. godine donio presudu kojom je odlučeno da se Hasanoviću isplati 3.000 maraka za vrijeme koje je proveo u pritvoru nakon napada na Policijsku stanicu.

Hasanović nije želio komentarisati legitimisanje u Doboju.

Osnivač Bosanske narodne stranke “V.N.D.” Sanin Musa kaže kako je policija zaustavila vozila u Doboju i da je razlog zaustavljanja bio upravo Hasanović za kojeg govori da je nakon izdržane kazne nastavio svoj život u Republici Srpskoj.

On smatra da ga se zbog presude ne može čitav život stigmatizovati.

“Razlog zaustavljanja je bio on, oni su znali za to, inače čovjek se kreće slobodno, živi u Republici Srpskoj”, kaže Musa.

Dragana Kerkez, glasnogovornica Policijske uprave Doboj, potvrdila je da je šest osoba bilo pozvano na informativni razgovor u policijsku stanicu i da je E.B. sankcionisan zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru – svađa, vika, vriska i nepristojno ponašanje. Ostalih pet osoba nije sankcionisano, potvrdila je Kerkez.

Musa kaže da je iz auta oduzeto više zastava Republike Bosne i Hercegovine.

“Čovjek je zaboravio za te zastave od ranije u autu, krenuo je s drugim autom, kad su ga zaustavili našli su mu zastave i od toga su napravili problem, 30 zastava mu je zaplijenjeno koje su trebale da budu za drugu svrhu podijeljene”, rekao je Musa, dodavši kako zastave nisu bile isticane i njihova namjera nije bilo isticanje pri dolasku u Banjaluku.


Fotografija oduzetih zastava objavljena na anonimnom Twitter profilu. Foto: “Patriot RS”, Twitter

Na Facebook stranici političkog pokreta “Vjera Narod Država”, 8. januara, objavljen je poziv za “skup Bošnjaka i bosanskih patriota”, na podne namaz u Ferhadija džamiji i mirnu šetnju gradom nakon namaza.

I na svom privatnom Facebook profilu, bivši selefijski daija Sanin Musa, vođa pokreta, pozvao je na odlazak u Banjaluku.

“Evo prilike da pokažemo ko je Gazija, a ko Guzija… 09. januara u Banja Luku! Na podne namaz u Ferhadiju! Sa svojim narodom, u starom bosanskom i bošnjačkom gradu, u državi Bosni i Hercegovini! Da znaju da nisu sami…”, napisao je Musa.

Sredinom 2020. godine, Musa je osnovao politički pokret “Vjera Narod Država”, koji se temelji na osnovama islama a namijenjen je “vjernicima koji znaju šta je država i narod, te patriotama koji su okrenuti vjeri”, o čemu je ranije pisao BIRN BiH.

On je kao vođa Inicijative “Iskorak” u dva navrata organizovao proteste protiv Povorke ponosa u Sarajevu, protesta za prava LGBT zajednice.

Musa kaže da razlog dolaska u Banjaluku nije bio kontraprotest, već obavljanje molitve.

“Nismo došli da pravimo ikakve probleme, jednostavno imali smo želju napraviti jedan izlet, taj dan otići do Banjaluke, koja ima poseban značaj za nas kao grad, za Bošnjake”, naglasio je Musa.

On kaže da su članovi legitimisani na ulazu u Banjaluku, ali i nakon obavljenog namaza u Ferhadiji na Dan Republike Srpske, 9. januara, kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Nakon legitimisanja su na Twitter stranici “Patriot RS” objavljene fotografije oduzetih zastava i dokumenti sa ličnim podacima svih šest osoba koje su bile u policijskoj stanici u Doboju uz uvredljive poruke i zahvalu Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Musa govori da će zbog objavljivanja ličnih podataka biti podignuta tužba. Ova objava obrisana je naknadno, a iz Policijske uprave u Doboju kažu kako će provjeriti na koji način je došlo do objave ovih fotografija i da to nije urađeno zvanično.