Suđenje

Novalić i ostali: Prijetnje i pogrdne riječi za “malinara”

12. Januara 2022.16:35
U nastavku suđenja za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, Odbrana je ispitivala svjedoka Tužilaštva Bosne i Hercegovine o prijetnjama i pogrdnim riječima koje je koristio za optuženog Fikreta Hodžića, kao i rastu cijena respiratora na tržištu u martu i aprilu 2020. godine.


Fikret Hodžić i braniteljica. Foto: BIRN BiH 

Svjedoku Kristianu Mariću, kojem je dodijeljen imunitet od krivičnog gonjenja, Odbrana Hodžića predočavala je telefonske poruke koje je razmjenjivao sa drugim licima. Marić je, prema prezentovanim porukama, govorio o ispitivanjima na koje je pozvan u vezi sa nabavkom respiratora.

U jednoj od poruka sagovorniku kaže da će govoriti istinu, a da će “ona p… nesretna iz Srebrenice dobiti po…”. Svjedok je potvrdio da je mislio na Hodžića.

U drugoj poruci Marić navodi da mu je istraga predstavlja problem zbog partnera i “nekih političara koji me more za informacije radi kampanje koju rade za jesen jer su izbori”. Marić je kazao da se ne sjeća ove poruke.

Braniteljica Mirna Avdibegović ispitivala je svjedoka o tvrdnjama koje je iznio na ročištu održanom 22. decembra, kada je ispričao kako se sa Bornom Cicerom iz firme “Exotrade” iz Rijeke, Dušanom Nešićem iz Srbije i Sanjom Lekić iz firme “BTL Medical” iz Crne Gore dogovarao o ostvarivanju ekstraprofita kroz uvećanje cijena respiratora u ugovoru koji su sklopili sa “Srebrenom malinom” Fikreta Hodžića.

Braniteljica je predočila poruku od 14. aprila 2020. godine u kojoj Lekić kaže Mariću da ne priča izvjesnom Samiru o “ovom našem” i “njenim problemima”, a Marić odgovara: “Niti Fikretu, jer sam te opisao kao uspješnu poduzetnicu.” Svjedok je rekao da je Hodžić znao za probleme Lekić, kojoj je Srbija otkazala ugovor za nabavku 200 respiratora zbog probijanja roka isporuke. Nije mogao precizno kazati zbog čega onda u poruci kaže da ne treba pričati Fikretu.

Marić je potvrdio da je bilo planirano da Hodžić uplati novac za respiratore preko “Exotradea”, na osnovu čega je i svjedok očekivao proviziju, ali da je optuženi na kraju platio direktno Kinezima. Potvrdio je i da mu je Lekić, koja je nabavku respiratora vršila preko “Exotradea”, 30. aprila porukom zahtijevala da joj vrate pare. Marić je kazao da, koliko mu je poznato, te pare nisu vraćene.

Braniteljica Avdibegović je pitala svjedoka da li su planirali da ne isporuče ugovorene respiratore Federaciji ukoliko ih Republika Srpska (RS) plati po većoj cijeni. Prezentovan je razgovor Marića sa izvjesnim Vicom iz RS-a, u kojem navodi: “Ako RS odluči platiti, nemamo mi Fikretu, kažemo ‘uzeli Srbi’.”

Marić je negirao tvrdnje braniteljice, insistirajući da se razgovor odnosi na 200 komada respiratora, o čijoj nabavci se usmeno dogovarao sa Hodžićem, nakon što prvih 100 bude isporučeno.

Svjedok je potvrdio da je na tržištu bilo drastično povećanje cijena respiratora. Rekao je da je krajem marta na internetu našao da je cijena HCV respiratora, koji su prvobitno bili dogovoreni sa Hodžićem, bila između 35.000 i 50.000 eura, a ACM – koji su isporučeni – od 10.000 do 15.000. Naveo je da su se cijene mijenjale iz sedmice u sedmicu i da je 6. aprila imao ponudu za ACM respiratore po cijeni od 45.000 eura po komadu.

Braniteljica je prezentovala dokumente pronađene u Marićevom kompjuteru, od kojih se na jednom nalazi samo pečat i potpis premijera Federacije BiH. O tvrdnji Avdibegović da je krivotvorio dokument i proslijedio ga u grupu na WhatsAppu, svjedok se nije htio izjašnjavati radi mogućeg samoinkriminisanja za djela za koja nije dobio imunitet.

Braniteljica ga je pitala i o ispoljavanju netrpeljivosti prema Hodžiću u porukama, na šta je kazao da ga je optuženi lagao. Prezentovane su poruke iz jedne grupe u kojoj izvjesni Marko Mađar objavljuje fotografije pištolja i navodi: “Šalji mi Kićo sutra pred plastenik u Srebrenici.” Pokazane su i druge slične poruke, uključujući jednu u kojoj Marić uz upotrebu psovke navodi šta će uraditi “malinaru”, te da će ga ubiti. Svjedok je rekao da on nije prijetio Hodžiću.

Za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora, optuženi su federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, direktor firme “F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama firma, te federalna ministrica finansija Jelka Miličević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.

Svjedočenje Marića nastavlja se 14. januara.

 

Marija Taušan