Vijest

Uhapšen osumnjičeni za ubistva civila kod Bijeljine u septembru 1992. godine

2. Marta 2022.16:05
Milenko Samardžija zvani Travka uhapšen je danas na Graničnom prelazu Brod, nakon ulaska na teritorij Bosne i Hercegovine, zbog sumnje da je u septembru 1992. godine učestvovao u zločinu počinjenom u Balatunu kod Bijeljine, saopćeno je iz Državnog tužilaštva.


Kuće iz kojih su odvedeni civili u naselju Bukreš kod Bijeljine. Foto: BIRN BiH

Prema saopćenju Tužilaštva, Samardžija je duži period boravio u inostranstvu i bio nedostupan organima gonjenja, a lociran je i uhapšen u saradnji s partnerskim institucijama i agencijama.

“On se tereti da je, kao pripadnik Specijalnog voda Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) Sokolac, kao izravni počinilac egzekucija, zajedno s drugim osobama, sudjelovao u ubistvu 22 civila bošnjačke nacionalnosti iz Bijeljine, članova porodica Sarajlić, Sejmenović i Malagić, među kojima je bilo i malodobne djece i starijih osoba. Žrtve su strijeljane na obali rijeke Drine u mjestu Balatun, nakon što su nezakonito odvedene iz svojih domova”, naveli su u Tužilaštvu.

Nakon što ispita osumnjičenog, postupajući tužitelj donijet će odluku o daljnjim aktivnostima u pogledu prijedloga za određivanje mjere pritvora.

Policija je, zbog zločina kod Bijeljine, početkom decembra 2021. uhapsila nekoliko osoba, a osam njih je kasnije optuženo za zločin protiv civilnog stanovništva.

Ranije su optuženi Živan Miljanović, pomoćnik komandira Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bijeljina, Stevo Bokarić, pripadnik Službe državne bezbjednosti (SDB) Bijeljina, Jovica Petrović i Mirko Simić, pripadnici Interventnog voda SJB-a, Goran Sarić, nekadašnji komandant Specijalne brigade policije RS-a, te Ljubo Marković, Slavenko Kočević i Zvonko Pržulj, pripadnici Specijalnog voda MUP-a RS-a tzv. “Pahuljice”, te su sva osmorica u Sudu BiH nedavno negirali krivicu.

Njima se optužnicom Tužilaštva BiH na teret stavlja da su u noćnim satima 24. na 25. septembar 1992. godine izvršili nezakonito zarobljavanje 22 osobe i odvođenje kompletnih porodica Sarajlić, Sejmenović i Malagić iz bijeljinskog naselja Bukreš, među kojima su više od polovine bili žene, djeca i starije osobe.

Nakon zarobljavanja i odvođenja u mjesto Balatun, iz vatrenog oružja je izvršena egzekucija civila, čija su tijela bačena u rijeku Drinu, te su poslije ekshumirana na više lokacija uz rijeku Savu na području Srbije i ukopana na području Sremske Mitrovice, dok se za tijelima četiri ubijene žrtve još uvijek traga.

 

Haris Rovčanin