Vijest

VSTV: Do kraja mjeseca konkurs za nosioce rukovodećih pravosudnih funkcija

3. Marta 2022.14:58
Na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) predsjednik Halil Lagumdžija je kazao da će se nastojati da se prije kraja mjeseca objavi konkurs za nosioce rukovodećih pravosudnih funkcija, među kojima je i pozicija glavnog tužioca Državnog tužilaštva.

Sjednica VSTV-a. Foto: BIRN BiH

Lagumdžija je rekao da je, u skladu sa onim što je i dogovoreno na prošloj sjednici, dao Odjelu za imenovanja da provjeri kojim to još rukovodiocima pravosudnih funkcija ističe mandat u narednih najmanje pola godine, te da je dobio povratne informacije.

On je na prošloj sjednici iznio zaključke, među kojima su i da će Odjel za imenovanje i napredovanje pripremiti spisak pravosudnih rukovodilaca kojima ističe mandat u narednih pola godine, a možda i godinu, te da se nakon toga ide s raspisivanjem konkursa, kako bi se ubrzao proces.

Tada je kao zaključak usvojeno brzo raspisivanje konkursa za pozicije koje su već aktuelne, poput pozicije glavnog tužioca u Državnom tužilaštvu i nekim drugim pravosudnim institucijama.

Sandra Srdanović iz Odjela za imenovanje i napredovanje je, također na sjednici u februaru, iznijela informacije o statusu provođenja konkursa za pozicije nositelja pravosudnih funkcija iz jula prošle godine, kazavši, između ostalog, da se radilo o velikom konkursu na koji se prijavilo više od 800 kandidata. Neki od njih, kako je istakla, prijavili su se na više pozicija i to čak do 20 njih.

Članovi Vijeća su tada na sjednici raspravljali o dužini procesa imenovanja, navodeći i da postoji problem s nedostatkom sala za intervjuisanje kandidata.

Lagumdžija je na današnjoj sjednici još jednom podsjetio na “veliki konkurs” iz jula, kao i onaj iz decembra, te se osvrnuo na probleme s realizacijom.

Prema procjenama, Lagumdžija je kazao da se samo intervjuisanje kandidata za veliki konkurs ne može završiti unutar tri mjeseca.

“Uza sve poteškoće koje će nam stvoriti raspisivanje tog trećeg konkursa, ja ću gledati da prije kraja ovog mjeseca objavimo i taj konkurs”, rekao je predsjednik Lagumdžija.

Trenutno vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH, skoro pet mjeseci, jeste Milanko Kajganić, koji obnaša tu funkciju nakon što je nekadašnja glavna tužiteljica Gordana Tadić smijenjena zbog disciplinskih prekršaja.

Među tačkama dnevnog reda na današnjoj sjednici VSTV-a bila je i analiza disciplinskih postupaka i prakse. Glavna disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić-Nadarević je kazala kako je Ured disciplinskog tužioca (UDT) u memorandumu dostavio prijedloge za izmjene poslovnika.

Najzanimljivija i najvažnija tema, kako je navela, jeste disciplinska praksa koja se odnosi na odluke disciplinskih komisija i samog Vijeća.

“Mi smo u ovom memorandumu konstatovali da postoji neujednačenost disciplinske prakse. Nerijetko dolazi do odstupanja u stavovima disciplinskih komisija kada se radi o sličnim, nekad čak i istim navodima disciplinskih prekršaja”, rekla je Kurspahić-Nadarević.

U svom izlaganju glavna disciplinska tužiteljica je navela, između ostalog, kako je primijećeno da se u nekim slučajevima kasni s izradom disciplinske odluke nakon okončanog disciplinskog postupka, kao i odugovlačenje postupaka usljed namjernih zahtjeva za izuzeće, kako članova disciplinske komisije, predsjednika vijeća, postupajućeg ili glavnog disciplinskog tužioca.

Predsjednik Lagumdžija je kazao da, u cijelosti gledano, nije u potpunosti zadovoljan disciplinskim postupcima, te dodao da se mora učiniti više kako bi se izbjegla svaka vrsta “nedozvoljene solidarnosti”.

“Naš najveći zadatak je da mi sami iz naših redova odstranimo ljude ili da primjereno kaznimo one koji nisu do kraja profesionalni”, rekao je Lagumdžija, pojasnivši da se ovo ne treba shvatiti kao linč, ali tamo gdje su određeni nosioci pravosudnih institucija procesuirani, “moramo položiti ispit”.

 

Lamija Grebo