Suđenje

Salihović: Uloženi dokazi službenih putovanja i poklona

15. Marta 2022.17:07
U nastavku suđenja bivšem glavnom tužiocu Državnog tužilaštva Goranu Salihoviću, sarajevsko Kantonalno tužilaštvo nastavilo je ulagati materijalne dokaze, među kojima su računi sa službenih putovanja, iz ugostiteljskih objekata, poklona i reprezentacija.

Goran Salihović. Foto: BIRN BiH

Drugog dana ulaganja materijalnih dokaza, Tužilaštvo Kantona Sarajevo uložilo je nalog službenog putovanja iz februara 2015. godine na ime Goran Salihović, među kojima su računi ugostiteljskih objekata.

Na najveći broj uloženih dokaza optuženi Salihović i njegov advokat Rifat Konjić uložili su prigovore, kazavši da se iznos koji se njemu stavlja na teret sastoji iz dnevnica i reprezentacija te da nije tačan, a u troškove iz ugostiteljskih objekata se ubrajaju i drugi tužioci koji su bili s njim. Za pojedine dokaze je obrazloženo da se kupovina obavljala za kabinet glavnog tužioca i kancelariju za revizije, dok je rečeno da se određene stavke ne računaju u reprezentacije, a tako su knjižene.

Odbrana je također kazala da je određeni broj računa slabo ili nikako vidljiv.

U sudski spis su uvršteni nalozi sa putovanja u Pariz, Cirih, Zagreb, St. Petersburg, Washington, Kinu, Lisabon te Maltu, kao i računi taksi i ugostiteljskih usluga, te e-mail korespondencije za rezervaciju aviokarata.

Optuženi Salihović je rekao da iznosi sa tih putovanja koji mu se stavljaju na teret nisu tačni i da valute nisu konvertovane u konvertibilne marke (KM). Također je rečeno da se jasno može vidjeti ko je dao saglasnost i ko je odobrio troškove.

“Svrhu puta vidimo i da nisam bio sam, da smo imali sastanak u Cirihu. Svi računi su u švicarskim francima i nisu pretvoreni u KM. Postoji odluka o odobravanju troškova reprezentacije”, kazao je Salihović.

Tokom prezentiranja na grafoskopu pojedinih Odluka o odobravanju troškova reprezentacije javnost je mogla vidjeti u mjestu za potpis ime Gorana Salihovića i njegovu funkciju kao i pečat, s tim da se ne može sa sigurnošću reći čiji je potpis u rukopisu u nastavku jer Kantonalno tužilaštvo nije govorilo o tome.

Salihoviću je na teret stavljeno da je od februara 2013. do 28. septembra 2016. godine iskoristio službeni položaj, postupao suprotno propisima i pribavio korist u iznosu preko 80.000 KM. Prema optužnici, Salihović je bio upoznat s Pravilnikom Vijeća ministara BiH o korištenju sredstava za reprezentaciju s limitom od 20.000 KM godišnje, ali je svjesno postupao drugačije.

Tužiteljica Nevena Cvrtak je u dokaze priložila naloge blagajni i računa od kupovine ibrika, starog bosanskog novca, te slike bakroreza i radnji za prodaju nakita “Sofić”, te slatkiša i knjiga u knjižari “Svjetlost”.

Za jednu od kupovina dva ibrika i ukrasnih vrećica u vrijednosti od ukupno 786 KM, Salihović je kazao da postoje dokazi ko je imao uvid u to i ko je odobrio troškove, pojasnivši da on nije davao odobrenja već šef računovodstva.

U sudski spis su uloženi i računi iz apoteke gdje se mogla vidjeti kupovina septoleta, kao i plaćanje ulaznica u Vijećnicu, Olimpijski bazen Otoka i Muzej Sarajeva. Optuženi Salihović je kazao da se u Odluci za odobravanje troškova reprezentacije može vidjeti da je to bilo za službenu posjetu albanske delegacije.

Također su priloženi računi za kupovinu parfema i cvijeća, a u odlukama se moglo vidjeti da su ti pokloni kupljeni za američku ambasadoricu tokom septembra i oktobra 2015. godine.

Odbrana je ukazala da za određene dokaze nije priložena odluka o odobravanju troškova, te da se ne može sa sigurnošću reći je li određene troškove napravio Salihović ili neko drugi. Za pojedine dokaze troškova, optuženi je kazao da u to vrijeme nije bio u Sarajevu.

Ulaganje materijalnih dokaza Optužba će nastaviti 11. aprila.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija