Vijest

UDT traži utvrđivanje disciplinske odgovornosti sudije Dragana Golijana

16. Marta 2022.11:54
Ured disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) zatražio je od Disciplinske komisije utvrđivanje disciplinske odgovornosti sudije Osnovnog suda Vlasenica Dragana Golijanina, koji se disciplinskom tužbom tereti za nemar ili nepažnju u vršenju službene dužnosti.


Ured disciplinskog tužioca. Foto: BIRN BiH

Disciplinski tužilac Mirza Hadžiomerović objasnio je da se tuženi Golijan nije pojavio ni na današnjem ročištu, kao ni na prethodnim, o čemu je Balkanska israživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije pisala.

Golijan je, prema navodima Hadžiomerovića, na zakazanom ročištu za iznošenje prijedloga za mjere pritvora, bez drugih članova Vijeća održao ročište za izjašnjenje o krivnji, zbog čega je ranije izrečena mjera o pritvoru istekla, a tada osumnjičeni Darko Ivanović ostao pri mogućnosti bijega, što je i uradio.

Svjedokinja Marijana Vitomir, tužiteljica Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo, kazala je kako je na tom ročištu pitala sudiju Golijana zbog čega se ne održava ročište za mjere pritvora, ali se ne sjeća da joj je “nešto validno” odgovorio. Ona je pojasnila da je nakon tog ročišta napisala i službenu zabilješku u kojoj je sve navela.

“Ja sam u ovom slučaju reagovala, jer smo već imali jednu situaciju, imali smo također pritvorski predmet gdje je Sud postupio na isti način, a sudija je bio Golijan”, objasnila je Vitomir.

Ona je rekla da je Darko Ivanović, protiv kojeg se tada vodio predmet, od tada nedostupan pravosudnim organima.

Vitomir je kazala da je u pitanju pritvorski predmet za osobu koja se tereti za tešku krađu i da je pravosudnim organima bila poznata i činjenica o mogućnosti bijega Ivanovića, kao i njegovim ranijim sličnim postupcima.

Hadžiomerović je od materijalnih dokaza u ovom disciplinskom postupku priložio popis spisa predmeta iz Osnovnog suda Vlasenica, optužnicu protiv Darka Ivanovića, odluke o prijedlogu Tužilaštva za mjere pritvora, rješenja Osnovnog suda Istočno Sarajevo, pozive na ročište i zapisnike, kao i desetke drugih dokumenata koji se odnose na postupak protiv Ivanovića.

On je rekao da ostaje u potpunosti pri navodima disciplinske tužbe, tražeći da Disciplinska komisija utvrdi disciplinsku odgovornost sudije Golijanina, koji je, prema njegovim riječima, zbog nemara u postupanju uzrokovao nedostupnost optuženog Ivanovića bosanskohercegovačkom pravosuđu.

Odluka Disciplinske komisije će biti donesena u zakonom predviđenom roku.

Azra Husarić Omerović