Vijest

Potvrđena optužnica protiv advokata Stojana Vukajlovića

21. Aprila 2022.16:09
Okružni sud u Banjoj Luci potvrdio je optužnicu koju je 8. aprila protiv advokata Stojana Vukajlovića podiglo Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog javnog tužilaštva zbog krivičnog djela “povreda zakona od strane sudije ili javnog tužioca u pomaganju”.

Okružni sud u Banjoj Luci. Foto: BIRN BiH

Prema navodima optužnice Republičkog javnog tužilaštva, Vukajlović se tereti da je, zajedno i po prethodnom dogovoru sa sudijom Osnovnog suda u Banjaluci Nebojšom Pejovićem, dogovorio učešće u javnom nadmetanju prodaje nekretnina, sa ciljem da bude izabran kao najbolji ponuđač, i onemogućio druge ponuđače da učestvuju u nadmetanju.

Na ovaj način, Vukajlović je šest nekretnina – čija je procijenjena vrijednost bila 566.800,00 konvertibilnih maraka (KM) – kupio za polovinu novca, tačnije 283.400,00 KM.

Riječ je o predmetu koji je vođen pred Osnovnim sudom u Banjaluci, gdje je postupajući sudija bio Nebojša Pejović, a odnosi se na postupak izvršenja na nepokretnostima tražioca izvršenja Grada Banjaluka protiv izvršenika Miloša Šmitrana zbog naplate novčanog potraživanja u iznosu od 539.410,00 KM.

U optužnici se navodi da se Vukajlović sa sudijom Pejovićem dogovarao oko detalja učešća u javnom nadmetanju i uplati propisani iznos obezbjeđenja za svaku od navedenih nekretnina pojedinačno, a da se predmetne nekretnine u postupku javnog nadmetanja prodaju zajedno, kako bi na taj način onemogućili ostale ponuđače da učestvuju u javnom nadmetanju pod izgovorom da oni nisu uplatili obezbjeđenje za svaku od nekretina pojedinačno.

Na taj način omogućeno je da se Vukajlović na javnom nadmetanju pojavi kao jedini ponuđač koji ispunjava uslove za učešće u nadmetanju u decembru 2019., na kom su, prema optužnici, suprotno odredbama Zakona o izvršnom postupku, ponuđene na prodaju zajedno sve predmetne nekretnine i to po cijeni od 283.400,00 KM.

Dodaje se još da su Vukajlović i Pejović nastavili i komunikaciju putem telefona, gdje su dogovarali i sadržaj rješenja o dosudi, te da je Vukajlović davao savjete i uputstva Pejoviću kako to rješenje treba da izgleda.

Optužnica navodi i da se Vukajlović susreo u februaru 2020. godine sa Milošem Šmitranom, tražeći od njega da ne izjavljuje žalbu na doneseno rješenje o dosudi, obećavajući mu tom prilikom da će mu u tom slučaju omogućiti dalje korišćenje jedne od nekretnina koje su bile predmet prodaje u izvršnom postupku i nakon pravosnažnosti rješenja o dosudi.

Sudija Neboša Pejović je zbog ovog slučaja prihvatio nagodbu sa Tužilaštvom, te je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od jedne godine, uz mjeru bezbjednosti zabrane obavljanja sudijske dužnosti u trajanju od pet godina. Kažnjen je i sa 40.000 konvertibilnih maraka.

Vukajlović je priveden nakon pretresanja prostorija u novembru 2021.

U vrijeme počinjenja krivičnog djela, Vukajlović je bio i odbornik u Skupštini Grada Banjaluka.

Đorđe Vujatović