Suđenje

Blekić i ostali: Prenos dionica sa radnika na optužene

20. Aprila 2022.17:35
U nastavku suđenja u predmetu “Profit”, gdje se 16 optuženih tereti za više krivičnih dijela, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu je izjavio da je učestvovao u popunjavanju ugovora za darivanje dionica sa radnika na optužene.

Kantonalni i Općinski sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH.

Hamdija Zvrko je, bez polaganja zakletve, posvjedočio da je od 2006. do 2008. godine bio zaposlen u “Unioninvest izgradnja objekata” koje je bilo d.d., a kasnije prešlo u d.o.o. te da je dionice sticao do 2005. godine. Ispričao je da su skoro svi radnici pristali na prodaju dionica te da je dogovor bio da radnici daju dionice Jasminu Jusufraniću, koji im je obećao bolje uslove.

Nakon što mu je tužiteljica Lejla Kurtanović predočila više desetina Ugovora o darivanju dionica i prijava prijenosa vrijednosnih papira, Zvrko je potvrdio da se njegov rukopis nalazi na ugovorima koje je on popunjavao, ali ne i potpisi te da je oko 90 posto radnika primilo određeni iznos koji su obezbjeđivali Jasmin i Smiljka Jusufranić. Potvrdio je da je određeni broj dionica prenesen i na Branislava Petrovića i Mirsada Imamovića.

Na upit tužiteljice Kurtanović, Zvrko je izjavio da su ugovori za dionice u Registru vrijednosnih papira prijavljeni kao darovi te da je ubrzo porodica Jusufranić postala većinski vlasnik dionica. Kazao je da ga je jednom prilikom pozvao Armin Mulahusić koji mu je na telefon nudio da otkupi od njega dionice.

Na pitanja Odbrana svjedok je izjavio da je, prema njegovom saznanju, Ugovor o darivanju tada bio dozvoljen i prihvatljiv pravni oblik te da ne zna porijeklo novca koji je uplaćivan radnicima. Tvrdi da niko nije bio prisiljen na prijenos dionica te da ni u jednom momentu nije pomislio da radi nešto ilegalno.

Odbrane su se usprotivile prije Zvrkinog svjedočenja jer se radi o svjedoku koji je pravosnažno oglašen krivim za isto krivično djelo za koje se sudi i optuženima u ovom predmetu. Odbrana je istakla da Zvrko u ovom krivičnom predmetu nije saslušan u svojstvu svjedoka, nakon čega je Sudsko vijeće odbilo prigovor, kazavši da postojanje zapisnika iz istrage nije preduslov za saslušanje.

Optužnica za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca, prevaru u privrednom poslovanju i druga djela tereti Zijada Blekića, Edina Dizdara, Ramiza Bibića, Muharema Bajrića, Armina i Elmu Mulahusić, Davera Halilbegovića, Hasana Ćelama, Nasera Dacu, Jasmina i Smiljku Jusufranić, Branislava Petrovića, Mirsada Imamovića, Edina Muftića, Edinu Halilbegović i Azru Blekić-Aydogan.

Na današnjem ročištu, svjedokinja Senada Škaljić je izjavila da je radila u “Unioninvestu”, te da je imala 125 dionica koje je poklonila optuženom Jusufraniću 2006. ili 2007. godine, a kojeg nije poznavala tokom potpisivanja. Nije joj poznato koliko su dionice vrijedile.

“To sam ja inicirala, potpisala sam papire, u kancelariji je to odrađeno”, kazala je Škaljić, dodavši da je ugovor potpisala sa Zvrkom, ali da se ne može sjetiti šta je pisalo u papirima.

Škaljić je izjavila da su Dizdar i Halilbegović jednom sedmično dolazili kod direktora Ibrahima Jusufranića, ali da joj nije poznato iz kog razloga.

Svjedokinja je navela da su, iz njoj nepoznatog razloga, početkom 2009. kancelariju preselili u Ulicu Azize Šaćirbegović u Hrasnom, te da misli da je Bibić postao direktor nakon što se Jusufranić penzionisao.

Nakon što joj je tužilac Samir Selimović prezentovao Ugovor o darivanju dionica iz 2006. te prijavu prijenosa vrijednosnih papira, Škaljić je izjavila da ona nije popunjavala rubrike na ugovoru nego Zvrko, ali da se njeni potpisi nalaze na ugovoru.

Na upit Odbrane, Škaljić je potvrdila da je ugovor o poklonu izraz njene dobre volje i da za svoje dionice nije primila nikakav novac. Izjavila je da Mulahusić i Dizdar nisu dolazili u firmu nakon preseljenja u Ulicu Azize Šaćirbegović.

Nastavak suđenja je zakazan za 4. maj.

 

Aida Trepanić