Vijest

Pritvor osumnjičenom za promet oružja u Njemačku

25. Aprila 2022.15:07
Sud Bosne i Hercegovine je, po prijedlogu Državnog tužilaštva, odredio pritvor Goranu Radiću, osumnjičenom za pripadnost organizovanoj kriminalnoj grupi koja se bavila neovlaštenim prometom oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene.


Sud BiH i Tužilaštvo BiH. Foto: BIRN BiH

Radić je, prema informacijama koje je Tužilaštvo iznijelo na ročištu gdje se raspravljalo o određivanju pritvora, kao član organizovane grupe vršio prenos veće količine naoružanja preko državne granice sve do krajnjeg korisnika u Njemačkoj, a osnovana sumnja za ovo krivično djelo proizilazi iz analize kriptovane aplikacije Anom.

Radić je uhapšen u sklopu akcije kodnog naziva “Ira”, koju su policijske agencije izvele u više gradova u BiH zbog počinjenja organizovanog kriminala i više drugih krivičnih djela.

Prije Radića su uhapšeni i pritvoreni Željko Radovanović, Igor Vilotić, Samir Alagić, Anđelko Đokić, Mišo Rosić, Saša Kovačević, Dragan Muharemović, sudija Osnovnog suda u Bijeljini – Odjeljenje u Loparama Jovan Savić i Miroslavu Pajić, koji se, između ostalog, terete za neovlašteni promet drogom, promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene, nasilničko ponašanje, primanje mita i odavanje službene tajne.

Iz Visokog sudskog tužilačkog vijeća (VSTV) su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdili da je u toku postupak za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti sudije Savića.

Ured disciplinskog tužioca (UDT) je ranije najavio da će tražiti Savićevo privremeno udaljenje s dužnosti.

Haris Rovčanin