Vijest

Hadžibegović: Svjedok govorio o prijetnji ubistvom

26. Aprila 2022.14:22
Na suđenju Tariku Hadžibegoviću, stručnom saradniku u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka koji je optužen za primanje mita, svjedok Odbrane govorio je o prijetnji ubistvom koje mu je prepričao Sead Zejnić.
Okružni sud u Banjoj Luci. Foto: BIRN BiH

Odbrana je kao svjedoka ispitivala Milana Vrhovca, glavnog inspektora u Upravi za organizovani i teški kriminalitet u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), koji je kazao da mu se 14. oktobra 2021. obratio Senad Zejnić. On je bio oštećeni u slučaju na kojem je radio Hadžibegović.

Zejnića je već odranije poznavao jer je u prijateljskim odnosima sa njegovim ocem, a on ga je zbog straha za bezbjednost zvao kako bi ga obavijestio da ga je kontaktirao Hadžibegović, ispričao je svjedok. Vrhovac se sa Zejnićem sastao nakon što se on prethodno vidio sa Hadžibegovićem, dodao je svjedok.

“Rekao je da ga je zvao da se sastanu u ugostiteljskom objektu, a ne u prostorijama Tužilaštva i da su tu pričali o slučaju. Takođe, Zejnić mi je govorio da mu je Hadžibegović rekao da će ga ubiti Nikola Bajić i da iza svega stoje braća Ćulum, lica koja su od prije poznata po činjenju krivičnih djela, ali da će ga on pokušati zaštititi. Takođe, rekao mi je da mu je Hadžibegović tražio da mu se plati, te da mu je dao 500 evra u garaži TC-a ‘Merkator’”, izjavio je Vrhovac.

Nakon toga je sačinio službenu zabilješku i predložio Zejniću da dođe u službene prostorije MUP-a RS-a, gdje bi dao izjavu na pomenute okolnosti. Nakon toga je kontaktirao i dežurnog tužioca Slobodana Ćelića, ispričao je svjedok.

Kazao je da su predložene posebne istražne radnje u konsultaciji sa tužiocem, te da se čeka novi kontakt i susret između Hadžibegovića i Zejnića.

Na pitanje Jasminke Jovišević, advokatice Odbrane, koje su to posebne istražne radnje predložene, odgovorio je da je riječ o simuliranom davanju otkupnine, tajnom snimanju, angažovanju oštećenog kao informatora, kao i da mu je Zejnić rekao da je Hadžibegović tražio novac, koji je nazivao “čokoladicama”.

“Rekao mi je da je Hadžibegović udario rukom u sto. Isto tako mi je rekao da je ovaj tražio novac od njega u zamjenu za informacije koje će mu dati, zato što ima čovjeka blizu Bajića, te da će on njega zaštititi. Savjetovao mu je i da nosi pištolj sa sobom zato što je riječ o opasnim ljudima”, kazao je Vrhovac.

Dodao je kako je Zejnić sam zaključio da je riječ o 3.000 evra, po analogiji, jer mu je, kako je naveo, Hadžibegović tražio šest “čokoladica”. Ranije mu je dao jednu “čokoladicu”, što je bilo 500 evra.

Jovišević je na suđenju uložila kao materijalne dokaze službene zabilješke iz MUP-a RS-a.

“Ovim dokazujem da je namješten predmet Tariku Hadžibegoviću. To možete vidjeti po ovim zabilješkama. Dalje, rade podstrekivanje, odnosno formiranje predmeta u odnosu na mog branjenika. Kao što vidite, on nije tražio novac”, izjavila je Joviševićeva.

Ona je tražila i da se u predmet uvrste prijedlozi i naredba za određivanje posebnih istražnih radnji, jer, kako je kazala, sumnja u njihovu zakonitost.

S obzirom na brojne prigovore Optužbe, i Tužilaštvo je izvelo dodatne dokaze, a to su, prema riječima tužioca Gorana Glamočanina, izvještaji o preduzetim posebnim istražnim radnjama.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Branimir Jukić je rekao da će zbog brojnih primjedbi i Sudsko vijeće sačuvati pravo da predloži određene dokaze.

Suđenje Hadžibegoviću se nastavlja 23. maja.

Đorđe Vujatović