Vijest

U Srebrenici ekshumirani posmrtni ostaci jedne osobe

26. Aprila 2022.12:48
Na površini terena prilikom asanacije na lokalitetu Lehovići-Trzan u Srebrenici, pronađeni su nekompletni posmrtni ostaci jedne osobe, za koju se pretpostavlja da je ubijena u julu 1995. godine.


Posmrtni ostaci Lehovići, Srebrenica. Foto: INO BiH

Prema saopćenju Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH), najvjerovatnije je riječ o žrtvi bošnjačke nacionalnosti.

“Na lokaciji su pronađene kosti lobanje jedne osobe, a posmrtni ostaci bit će upućeni u Komemorativni centar Tuzla, radi dalje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanja identiteta nestale osobe putem DNK analize, kako bi se proces identifikacije u potpunosti okončao”, stoji u saopćenju Tužilaštva BiH.

Osim istražitelja INO-a BiH koji je koordinirao procesom asanacije na terenu, asanaciji su prisustvovali i predstavnici Tužilaštva BiH, doktor sudske medicine, te lokalna policija koja je osiguravala mjesto asanacije. Proces je izvršen pod nadzorom Tužilaštva BiH i po naredbi Državnog suda.

Iz INO-a BiH su saopćili kako će u narednom periodu intenzivirati aktivnosti pronalaska žrtava proteklog rata na području Srebrenice, ali i cijele BiH, te da su u toku pripreme za ekshumacije na više lokacija na području Srebrenice i Bratunca.

Azra Husarić Omerović