Vijest

VSTV: Pola godine bez utvrđivanja odgovornosti upravnih odbora oba Centra za edukaciju sudija i tužilaca

10. Maja 2022.16:31
Odgovornost Upravnog odbora Centra za edukaciju sudija i tužilaca u Federaciji Bosne i Hercegovine (CEST FBiH), koji je bez saglasnosti Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) imenovao Arbena Murtezića na poziciju direktora ove institucije, nije utvrđena ni nakon gotovo pola godine otkako je na sjednici rečeno da vrlo vjerovatno postoje elementi krivične odgovornosti.


Sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Foto: BIRN BiH

Upravni odbor CEST-a FBiH dužan je dostaviti dokumentaciju o donacijama koje je zaprimio i sastancima održanim povodom njih, ali i potvrdu da je Murtezić bio uposlenik ove institucije u periodu kada je imenovan za vršioca dužnosti direktora, zaključeno je na današnjoj sjednici VSTV-a.

Iz Komisije za edukaciju i sudsku dokumentaciju su naveli kako su ovi dokumenti potrebni da se utvrdi odgovornost Upravnog odbora CEST-a.

Njegovu odgovornost najviša pravosudna institucija utvrđuje od decembra 2021., kada je utvrđeno da je Murtezić retroaktivno imenovan za direktora od 14. decembra 2020. godine.

Jadranka Stanišić je kazala kako je, da bi se utvrdila konačna odgovornost, potrebno pribaviti dodatnu dokumentaciju.

Davor Martinović, član Vijeća, rekao je kako mu se čini da se peti put raspravlja o ovoj temi, te da ne misli da je donošenje odluke komplicirano.

“Imamo ovlast da možemo smijeniti članove Upravnog odbora. Ta odluka bi se mogla temeljiti na činjenici da nisu poslušali našu sugestiju kada smo povukli pozitivno mišljenje za Murtezića”, kazao je Martinović, dodavši kako je to jedna opcija, a druga podrazumijeva da nije bilo propusta u radu ovog tijela.

Pozitivno mišljenje za imenovanje Murtezića dato je nakon što je zatraženo njegovo ponovno imenovanje poslije provedene procedure, ali uprkos tom mišljenju, njegovo imenovanje nikada nije potvrđeno, pisala je ranije Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN BiH).

Uprkos tome, Murtezić je obavljao sve dužnosti i donosio odluke kao direktor, zbog čega je pozitivno mišljenje povučeno.

Potpredsjednica VSTV-a Biljana Simeunović je istakla da se ovo tijelo ponaša kao da je najveći problem pravosuđa rad CEST-a.

“Možemo napisati pismo da se trebaju uozbiljiti, da smo vidjeli zakonsku regulativu i da je podložna različitim tumačenjima”, navela je Simeunović, dodavši kako se priča o dva Centra ne bi trebala ponavljati iz sjednice u sjednicu.

Na sjednici održanoj u novembru prošle godine istaknuto je kako je sporno imenovanje kandidata za direktorsku poziciju u CEST-u Republike Srpske, pošto se nakon konkursne procedure saznalo da je protiv prvoplasiranog kandidata podnesena krivična prijava.

Iz Komisije za edukaciju kažu da danas postoji konačni prijedlog o odgovornosti, odnosno neodgovornosti Upravnog odbora ovog tijela, ali da se na sjednici želi iznijeti prijedlog za obje institucije.

Na prijedlog Amile Kunosić, i od CEST-a RS-a će se zatražiti da dostave dokumentaciju o donatorskim sredstvima i zapisnike sa sjednica odbora.

Mustafa Šabić je rekao kako će se, ukoliko se utvrdi odgovornost, morati razriješiti svi članovi odbora, te da ne smatra da je VSTV institucija nadležna za to.

 

Nermina Kuloglija-Zolj