Vijest

“Besmrtni puk” u Trebinju: Pozivi na mir i majice s Putinovim likom

9. Maja 2022.21:19
U Trebinju je, u okviru obilježavanja Dana borbe protiv fašizma, održan “Besmrtni puk” na kome je učestvovalo nekoliko desetina građana, članova trebinjskog odbora Socijalističke partije Republike Srpske, predstavnika Saveza udruženja boraca narodno-oslobodilačkog rata (SUBNOR), te predstavnici ruske Ambasade u Bosni i Hercegovin i članovi organizacije “Noćni vukovi”.


Učesnici “Besmrtnog puka” u Trebinju. Foto: BIRN BiH 

Učesnici marša prošli su gradskim ulicama i položili cvijeće na Spomenik oslobodiocima iz Prvog svjetskog rata, Spomenik braniocima Trebinja iz prethodnog rata, te na Spomenik palim borcima i žrtvama fašizma iz Drugog svjetskog rata, odajući im počast.

Predsjednik trebinjskog SUBNOR-a Rajko Ćapin rekao je da antifašizam i borba za humaniji pravedniji svijet nemaju alternativu.

“Nadam se i vjerujem da će današnje i generacije koje dolaze odbaciti nazadne i nakaradne otvorene pozive na govor mržnje, netrpeljivost, netoleranciju bilo koje vrste i započinjanje sukoba koji se sve više i češće poturaju iz regiona, potpirivani od strane raznoraznih evropskih ‘pomiritelja’ koji nas nikada nisu prihvatili kao svoje partnere, nego kao nekoga ko bi trebalo da služi njima u njihove interese neokolonijalnog pohoda te sticanja i ukrupnjavanja enormnog materijalnog bogatstva, u ime beskrupuloznog kapitalizma i novog društvenog poretka, a čiju ćemo cijenu plaćati mi ‘mali’ i ucijenjeni”, kazao je Ćapin.

U tu svrhu, domaći i strani revizionisti, plasiranjem lažnih, iskonstruisanih i zlonamjernih, samo njima znanih činjenica, žele iskriviti istorijski tok i ono što se stvarno dešavalo na prostorima bivše Jugoslavije i u Evropi tokom Drugog svjetskog rata, dodao je, ističući kako u svakoj prilici treba reagovati i na najmanji pokušaj klice šovinizma i fašizma.

On je naglasio da je u partizanskim jedinicama Narodno-oslobodilačke vojske učestvovalo 4.500 Trebinjaca koji su se borili na ratištima širom bivše Jugoslavije, od kojih je 819 ugradilo svoje živote u temelje bivše zemlje, dok su 874 građanina stradala kao žrtve fašističkog terora.


Par učesnika je nosio majice s likom Putina. Foto: BIRN BiH 

Zamjenik gradonačelnika Trebinja, Dražen Bošković, naveo je današnji dan jeste sjećanje na ogromne ljudske žrtve, ali i opomena da “budemo oprezni i svjesni da se na svakom koraku kriju nove opasnosti i izazovi koji vrebaju da naruše mir i stabilnost u cijelom svijetu”.

“Svi treba da se potrudimo da svakodnevno promovišemo mir, toleranciju i razumijevanje. Potrebno je da nove generacije upoznajemo sa nepobitnim istorijskim činjenicama i upućujemo ih ka jedinom ispravnom cilju, a to je borba za očuvanje mira, jer mir i sloboda nemaju alternativu”, kazao je on, kao i da je potrebno da kultura sjećanja bude temelj za bolju budućnost i opomena da se više nikada ne dogode greške iz prošlosti.

U ime Ambasade Rusije, čestitajući 9. maj, okupljenim se obratio savjetnik Andrej Morozov, koji je rekao da je današnji dan zajednički praznik i dan kada je svijet oslobođen od najvećeg zla.

“Danas odajemo priznanje onima koji su dali svoj život za slom neprijatelja. Ne smijemo zaboraviti njih čiji je životni put prekinut Drugim svjetskim ratom. Dužni smo da prenesemo svima istinu šta se tada desilo i zašto ne smijemo da dopustimo obnavljanje nacizma u bilo kojem obliku”, rekao je Morozov.

Na današnjem skupu, čiji je organizator SUBNOR Trebinje, neki od učesnika nosili su fotografije svojih predaka koji su učestvovali u narodno-oslobodilačkoj borbi, a dvojica učesnika su nosili majice sa likom predsjednika Rusije, Vladimira Putina.

Marš “Besmrtni puk” održan je i danas u Banjaluci, uz prisustvo zvaničnika iz Republike Srpske i ambasadora Rusije u BiH, o čemu je Balkanska istraživačka mreža u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH) ranije pisala.

Nikolija Bjelica-Škrivan