Suđenje

Zatraženo produženje pritvora osumnjičenom Željku Radovanoviću i ostalima iz akcije “Ira”

10. Maja 2022.16:48
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je produženje pritvora u trajanju od dva mjeseca Željku Radovanoviću i još šestorici osumnjičenih za organizovani međunarodni kriminal u vezi sa krijumčarenjem velikih količina opojnih droga, pranjem novca i drugim krivičnim djelima, dok su Odbrane zatražile da se prijedlog odbije te da im se eventualno izreknu mjere zabrane.

Sud i Tužilaštvo BiH. Foto: BIRN BiH

Tužiteljica Bojana Jolović je na ročištu za produženje pritvora kazala da složena analiza kriptovanih aplikacija Anom i Sky, koje su koristili pojedini osumnjičeni, dodatno potkrepljuje osnovanu sumnju. Dodala je da se za osumnjičenog Miroslava Pajića, nakon što je izvršena analiza njegovih aplikacija može vidjeti da nije tačno da je drogu nabavljao za ličnu upotrebu, što je ranije izjavio.

“Tužilaštvo smatra da se samo produženjem pritvora može nesmetano obavljati istraga”, kazala je Jolović, dodavši da su osumnjičeni koji su koristili Anom, koristili i aplikaciju Sky – preko koje se analizom može vidjeti da su osumnjičeni izvršavali krivičnopravne radnje te da je potrebno analizirati veliki broj dešifrovanih podataka.

Navela je da Tužilaštvo predlaže da se osumnjičenim produži pritvor za još dva mjeseca jer postoji osnovana bojazan da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze te ponoviti krivično djelo. Prema njenim riječima, Tužilaštvo u narednom periodu planira vršiti provjeru podataka jer svako lice ima komunikaciju sa stotinama drugih lica te dodala da su pojedini osumnjičeni osuđivani, a neki i višestruko.

Tužilaštvo je zatražilo produženje pritvora osumnjičenom Radovanoviću i Pajiću te Igoru Vilotiću, Samiru Alagiću, Anđelku Đokiću, Saši Kovačeviću, Draganu Muharemoviću, koji se, između ostalog, terete za neovlašteni promet drogom, promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene, nasilničko ponašanje, primanje mita i odavanje službene tajne.

Njima je Sud ranije odredio pritvor u trajanju od 30 dana, skupa sa Mišom Rosićem te sudijom Osnovnog suda u Bijeljini – Odjeljenje u Loparama, Jovanom Savićem, a krajem aprila određen je pritvor i Goranu Radiću, osumnjičenom za pripadnost organizovanoj kriminalnoj grupi.

Odbrane svih osumnjičenih su navele da se protive prijedlogu Tužilaštva predloživši da im se, ukoliko se utvrdi osnovana sumnja, odrede mjere zabrane.

Radovanovićev branilac Bakir Hećimović, osvrćući se na jedan od razloga za pritvor, naveo je da Tužilaštvo mora imati indiciju da je osumnjičeni već pokušao uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze.

“Elemenat koji je neophodan za produženje mjere pritvora je osnovana sumnja”, kazao je Miodrag Stojanović, branilac drugoosumnjičenog Vilotića, dodavši da Tužilaštvo ne daje dokaz da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli uništiti dokaze.

Alagićev, Đokićev i Kovačevićev branilac Veselin Londrović je rekao da ne postoji nijedan dokaz da su njegovi branjenici članovi grupe za organizovani kriminal, dodavši da njegov prigovor ide u pravcu nadležnosti Suda BiH te da tvrdi da njegovi klijenti nisu imali aplikaciju Anom niti Sky.

Nina Kisić, braniteljica u zamjeni osumnjičenog Muharemovića, predložila je da se njenom branjeniku odredi mjera zabrane ukoliko Sud utvrdi postojanje osnovane sumnje te nadležnost samog Suda jer ova kvalifikacija krivičnog djela, kako je kazala, podliježe Krivičnom zakonu Republike Srpske.

Odluka Suda po prijedlogu Tužilaštva će biti naknadno poznata.

 

Aida Trepanić