Vijesti


Vlasenko protiv BiH: Naknada nematerijalne štete ili određivanje zastare potraživanja 16. Maja 2022. Vijest Na ročištu pred Upravnim odjeljenjem Suda Bosne i Hercegovine, punomoćnik Radeta Vlasenka zatražio je naknadu nematerijalne štete zbog duševne boli, dok je Pravobranilaštvo prigovorilo na zastaru potraživanja, te navelo kako tužitelj nije mogao razaznati postupke koji su se protiv njega vodili.
Žalba po presudi banjalučkog suda zbog diskriminatorskog ponašanja pripadnika MUP-a RS-a 16. Maja 2022. Vijest Na banjalučkom Okružnom sudu održano je ročište po žalbi republičkog Pravobranilaštva na presudu Osnovnog suda, koji je presudio u korist Sofije Grmuše i Aleksandre Vranješ nakon njihove tužbe protiv RS-a zbog diskriminatorskog ponašanja pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS).
Salihović: “Korist nije u jedenju, već u parama” 16. Maja 2022. Suđenje Četvrtog dana ulaganja materijalnih dokaza, sarajevsko Kantonalno tužilaštvo je u sudski spis priložilo tri registratora dokaza, među kojima su računi iz hotela, ugostiteljskih objekata, kao i odluke Tužilaštva Bosne i Hercegovine o odobravanju troškova reprezentacije optuženom Goranu Salihoviću.
Istospolni parovi pozvali na usvajanje zakona o istospolnim partnerstvima 16. Maja 2022. Vijest Simboličnim traženjem da sklope partnerstvo i okupljanjem ispred Općine Centar u Sarajevu, nekoliko istospolnih parova pozvalo je na donošenje zakona o istospolnim partnerstvima.
Potvrđena optužnica za zločin u Novoseocima 13. Maja 2022. Vijest Državni sud potvrdio je optužnicu protiv Nikole Koprivice “Nidže” zbog zločina počinjenih na području Novoseoca kod Sokoca, potvrđeno je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne iz Hercegovine (BIRN BiH) iz Državnog tužilaštva.
Naredne sedmice presude za zločine u Konjicu i Glamoču 13. Maja 2022. Vijest U utorak, 17. maja, Sud Bosne i Hercegovine izreći će prvostepenu presudu Aganu Ramiću, nekadašnjem pripadniku Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) optuženom za zločin počinjen u Konjicu tokom 1992. godine.
Još jedna optužnica za ubistvo 22 osobe u Bijeljini 13. Maja 2022. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Milenka Samardžije i Koste Stanića, osumnjičenih da su u septembru 1992. godine učestvovali u prisilnom odvođenju i strijeljanju 22 žrtve, među kojima je bilo žena, djece i starijih osoba.
Produžen pritvor za dva mjeseca Željku Radovanoviću i ostalima iz akcije “Ira” 13. Maja 2022. Vijest Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim je usvojen prijedlog Državnog tužilaštva te je Željku Radovanoviću i još šestorici osumnjičenih za organizovani međunarodni kriminal u vezi s krijumčarenjem velikih količina opojnih droga, pranjem novca, prometovanjem oružjem i drugim krivičnim djelima, produžio pritvor u trajanju od dva mjeseca.
U Bratuncu ukopane još četiri žrtve proteklog rata 12. Maja 2022. Vijest Devetogodišnji Salmir Hodžić najmlađa je danas ukopana žrtva na Mezarju Veljaci u Bratuncu. Sahranjen je uz majku Sabru, s kojom je ubijen i zapaljen u porodičnoj kući, a za posmrtnim ostacima njegovog jedanaestogodišnjeg brata Elvisa i preko 200 Bratunčana se još uvijek traga.
ICCT: Odlazak dobrovoljaca u Ukrajinu nije bez rizika 12. Maja 2022. Vijest Strani dobrovoljci koji putuju u Ukrajinu da se bore u ratu uveliko se razlikuju od stranih terorističkih boraca koji su otišli da se pridruže ISIL-u, pa čak i od onih stranih dobrovoljaca koji su otišli u Ukrajinu oko 2014. godine, navodi se u publikaciji Međunarodnog centra za borbu protiv terorizma (ICCT) iz Haaga, te dodaje da njihov odlazak ipak nije bez rizika i da bi, kada se vrate u svoju zemlju, mogli počiniti napade ili održavati transnacionalne mreže.