Vijest

Dodatni rok za opredjeljenje po tužbenom zahtjevu Emira Mešića

25. Oktobra 2022.15:35
Pripremno ročište kojim prijavitelj korupcije Emir Mešić traži povratak na posao u Upravi za indirektno oporezivanje, odgođeno je za novembar zbog potrebe uređenja tužbenog zahtjeva.


Emir Mešić. Foto: BIRN BiH

Ročište je odgođeno nakon što je sutkinja Nada Papo utvrdila da se traži spajanje disciplinskog postupka sa drugim “identičnim” disciplinskim postupkom, navodeći da se oba odnose na poništavanje disciplinskih odluka i povratak na posao.

Ona je kazala da se 17. oktobra ove godine tražilo spajanje drugog predmeta sa ovim.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je izvještavala kako je tada odgođeno pripremno ročište do donošenja odluke o mogućem spajanju postupaka radi efikasnosti.

Mešić je podnio tri tužbe za poništenje rješenja Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), potvrdila je tada punomoćnica Biljana Radulović.

Sutkinja Papo dala je dodatni rok od osam dana da se tužilac opredijeli u pogledu tužbenog zahtjeva.

Magdalena Papić, punomoćnica pravobranioca, kazala je da se “u konkretnom predmetu radi o litispendenciji iz kojeg razloga predlaže da punomoćnik tužioca povuče tužbu”.

Navela je da se ne protivi dodatnom roku.

Pripremno ročište odgođeno je za 29. novembar 2022. godine uz napomenu da se tužilac opredijeli u pogledu podnesenih tužbi, jer će u suprotnom sud odlučivati o prigovoru Pravobranilaštva.

Nermina Kuloglija-Zolj