Suđenje

Slučaj “Bobar banka”: Postupak razdvojen u odnosu na optuženog Batrića Đurišića

25. Oktobra 2022.17:20
Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je prijedlog Odbrane te predmet za organizovani kriminal u slučaju “Bobar banka” razdvojio u odnosu na optuženog Batrića Đurišića, dok je odbio prijedlog za razdvajanje u odnosu na drugooptuženog Petra Cacanovića, te narednu statusnu konferenciju ili suđenje zakazao za šest mjeseci.

Bobar banka” Istočno Sarajevo Foto: BIRN BiH

Na statusnoj konferenciji, koja je održana po prijedlogu Odbrana dvojice optuženih – drugooptuženog Cacanovića te osmooptuženog Đurišića, vještaci medicinske struke Hamza Žujo i Senad Pešto iznijeli su nalaze timskog vještačenja.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Goran Radević je podsjetio da su vještaci sačinili nalaz i mišljenje po prijedlogu Odbrane za dodatno vještačenje optuženog Đurišića, dok je medicinska dokumentacija optuženog Cacanovića prvi put vještačena.

Žujo je tokom iznošenja nalaza i mišljenja za optuženog Đurišića – koji je sa vještakom Peštom sačinio na osnovu medicinske dokumentacije – kazao da je pacijentu potrebno omogućiti daljnje liječenje i pretrage te da su mišljenja da je “teško očekivati da optuženi može izdržati put Zemun – Sarajevo”.

“Potrebno je odgoditi optuženom sudski postupak u naredna četiri mjeseca”, rekao je vještak Žujo.

Đurišićev branilac Vlado Adamović je kazao da su se stekli objektivni uslovi da se predmet razdvoji.

“On nije sposoban fizički i zbog toga ću ostati kod prijedloga da se ovaj postupak u odnosu na Batrića razvoji. Ovaj postupak treba razdvojiti jer je zdravlje preče od suđenja”, rekao je Adamović.

Za Cacanovića je Žujo kazao da su mišljenja da je optuženom potrebno odgoditi sudski postupak na šest mjeseci budući da, kako je rekao, putovanje iz Bijeljine do Sarajeva može otežati zdravstveno stanje.

Vještak Senad Pešto je u odnosu na optuženog Đurišića kazao da svaki napor može isprovocirati određene zdravstvene smetnje, što može završiti fatalno.

“Predložio sam da se urade dodatne pretrage i da se suđenje odgodi na četiri mjeseca”, rekao je Pešto.

Iznoseći nalaz i mišljenje za optuženog Cacanovića, Pešto je kazao da je potrebno uraditi dodatne pretrage te da se radi o teškom oboljenju koje ne može ići ka poboljšanju.

Tužilaštvo se nije usprotivilo prijedlogu da se postupak razdvoji u odnosu na optuženog Đurišića, a tužilac Ćazim Hasanspahić je rekao da vještaci u odnosu na Cacanovića nisu bili precizni.

“Smatram da u ovom slučaju treba sačekati završetak tretmana. Mislim da u ovom konkretnom slučaju nije data jasna prognoza i da nisu dati čvrsti razlozi da se predmet razdvoji”, kazao je Hasanspahić.

Prema optužnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Đurišić, Cacanović te Ana Mirosavljević, Dragan Radumilo, Sonja Kurtuma, Saša Tomić, Zdravko Dubov, Igor Prodanović, Snežana Vujnić, Dragica Tomić, Goran Ignjatović, Pajo Panić, Drago Đukanović i Jefa Bošković bili su članovi zločinačke organizacije koju je organizovao i kojom je rukovodio Darko Jeremić.

Tužilaštvo tereti Jeremića da je, kao član Nadzornog odbora “Bobar banke”, prekoračio granice svoga položaja i ovlasti, te da je rukovodio spomenutom organizacijom od jula 2009. do novembra 2014. godine. Kako se navodi u optužnici, oni su koristili depozite koje nisu smjeli za kreditiranje preduzeća povezanih s “Bobar grupacijom”.

Suđenje Slavici Injac je u oktobru 2018. godine iz Suda BiH prebačeno u Okružni sud u Banjoj Luci. Ona se tereti da je, kao direktorica Agencije za bankarstvo RS-a, znala da ta banka posluje s velikim kreditnim rizikom, ali da tim povodom nije ništa učinila.

Odbrane Jeremića, Kurtume i Tomića usprotivile su se prijedlogu za razdvajanje predmeta u odnosu na Cacanovića.

Cacanovićev branilac Veselin Londrović je rekao kako smatra da bi jedina ispravna odluka Suda bila da donese odluku o razdvajanju predmeta, imajući u vidu ostale optužene.

Sudija Radević je kazao da Sud donosi rješenje kojim se usvaja zahtjev te razdvaja krivični postupak u odnosu na Đurišića, imajući u vidu ozbiljno narušeno zdravstveno stanje, a sve u cilju kako bi se sudski postupak vodio nesmetano u odnosu na ostale optužene.

Dodao je da Sud odbacuje prijedlog za razdvajanje predmeta u odnosu na Cacanovića – kao preuranjen, te naložio Odbrani da početkom aprila naredne godine dostavi novu dodatnu medicinsku dokumentaciju.

Nastavak suđenja je zakazan za 25. april 2023. godine.

Aida Trepanić