Vijest

Proširena tužba Emira Mešića protiv Uprave za indirektno oporezivanje BiH

26. Oktobra 2022.15:41
Na pripremnom ročištu koje je održano nakon što Sud Bosne i Hercegovine nije spojio disciplinske tužbe Emira Mešića protiv Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH), proširen je tužbeni zahtjev, te predloženi svjedoci i dokazi.


Emir Mešić. Foto: BIRN BiH

Biljana Radulović, punomoćnica Emira Mešića je navela kako ostaje kod navoda iz tužbe i predloženih dokaza, dodajući da proširuje tužbu, tako da ona glasi: “Poništava se rješenje Drugostepene disciplinske komisije UIO-a BiH od 4. marta 2022. godine i zaključak Prvostepene disciplinske komisije od 3. decembra 2021. godine kao nezakonito”.

Pravobranilaštvo je navelo kako se ne protivi preinaci tužbenog zahtjeva.

Kako je naknadno pojašnjeno Balkanskoj istraživačkoj mreži BiH (BIRN BiH), ovom tužbom predlaže se povraćaj u pređašnje stanje jer Mešiću tokom disciplinskog postupka nije dozvoljeno iznošenje odbranu, čime je to njegovo pravo prekršeno.

Iako je Upravu obavijestio o nemogućnosti prisustva disciplinskom postupku, donesena je odluka iz koje je kasnije proizašao njegov otkaz o radu.

Mešić je ranije prijavio nepravilnosti u radu UIO-a Državnom tužilaštvu i od Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije zvanično dobio status “zviždača”. Nakon toga su protiv njega podignute tri odvojene disciplinske tužbe, od kojih je jedna rezultirala otkazom o radu.

Na prijedlog tužioca, na glavnoj raspravi bit će saslušani Mešić, kao i predsjednici Prvostepene i Drugostepene disciplinske komisije – Mate Babić i Sedin Mešinović –  te izvedeni danas uloženi dokazi.

Glavna rasprava zakazana je za 9. mart 2023. godine.

Nermina Kuloglija-Zolj