Vijesti


“Šume Republike Srpske” nabavljaju limuzinu za 50.000 maraka 4. Novembra 2022. Vijest Javno preduzeće za upravljanje šumama u Republici Srpskoj objavilo je poziv za nabavku dva vozila – limuzinu u vrijednosti do 50.000 i terensko u vrijednosti do 30.000 konvertibilnih maraka u tenderu za koji sagovornici BIRN-a Bosne i Hercegovine, koji se bave javnim nabavkama, smatraju da nabavka limuzine upućuje na tačnu marku vozila.
Velagić Safet i Muhko: Zakazano novo suđenje pred Vrhovnim sudom Federacije 4. Novembra 2022. Vijest Vrhovni sud Federacije donio je odluku da se pred Vijećem ovog suda 15. novembra održi pretres u predmetu protiv Muhke i Safeta Velagića, koje je Kantonalni sud u Novom Travniku prvostepenom presudom osudio na sedam, odnosno šest godina zatvora, zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Pokrenuta baza podataka nestalih osoba 3. Novembra 2022. Vijest U okviru Berlinskog procesa, Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) i Grupa za nestale osobe (GNO) pokrenule su Bazu podataka aktivnih slučajeva osoba nestalih usljed oružanih sukuba na području bivše Jugoslavije, koja omogućava pružanje informacija temeljenih na činjenicama i depolitizaciji pitanja nestalih osoba.
Tužilaštva BiH i Srbije žrtvama i svjedocima olakšavaju učestvovanje u sudskim procesima 3. Novembra 2022. Vijest Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Srbije potpisala su sporazum o razumijevanju u oblasti podrške svjedocima, oštećenima i žrtvama radi njihovog učešća u krivičnim postupcima za ratne zločine, koji podrazumijeva osiguravanje dodatnih mehanizama podrške, uz uključenje tužilaca, predstavnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i policijske agencije iz Srbije te odjeljenja za podršku svjedocima.
Eksumacija grobnice Kalinovik Ekshumirani posmrtni ostaci na području Sapne 3. Novembra 2022. Vijest Na lokalitetu Džakić Vitinica u općini Sapna ekshumirani su kompletni posmrtni ostaci jedne osobe, za koju se smatra da je žrtva proteklog rata, saopćili su iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Zoran Čegar suspendovan nakon prijetnji novinarki 3. Novembra 2022. Vijest Načelnik uniformisane policije Zoran Čegar je suspendovan, saopćila je Federalna uprava policije (FUP), nakon pokretanja unutrašnje istrage u vezi sa nasilničkim ponašanjem i upućenim prijetnjama novinarki Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).
Mutap i ostali: Tužioci traže da se najstrožijim sankcijama vrati pravna sigurnost 3. Novembra 2022. Suđenje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je najstrožije sankcije za petoro optuženih za prikrivanje dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića u Sarajevu u februaru 2016. godine.
Okončan disciplinski postupak protiv sutkinja Općinskog i Kantonalnog suda u Sarajevu 2. Novembra 2022. Vijest Na glavnoj raspravi u disciplinskoj tužbi protiv Sanele Rondić i Dženane Škaljić, sutkinja Kantonalnog i Općinskog suda u Sarajevu, zbog ponašanja koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti i nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, Ured disciplinskog tužioca (UDT) je zatražio izricanje disciplinske mjere, dok su punomoćnici tuženih zatražili odbijanje tužbe.
Božo Mihajlović: Svjedok govorio o deponovanju privremeno oduzetih predmeta 2. Novembra 2022. Suđenje Na obnovljenom suđenju Boži Mihajloviću, koji se tereti za nesavjestan rad u službi, svjedok optužbe je govorio o načinu na koji su se privremeno oduzeti predmeti deponovali u kasu deponovanih predmeta (KDP), po čijem nalogu i ko je imao pristup tome.
Predstavnice udruženja iz BiH pomažu u radu sa ukrajinskim žrtvama i izbjeglicama 2. Novembra 2022. Vijest Nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, mnoge humanitarne organizacije koje se nalaze ili dolaze iz područja oružanog konflikta svoje su aktivnosti preusmjerile na ukrajinsku granicu i pomoć izbjeglicama i žrtavama iz Ukrajine, a ratna i postratna iskustva iz Bosne i Hercegovine podijeljena u Moldaviji pokazala su se kao primjeri iz kojih se može učiti i pomoći.