Vijest

Treći disciplinski postupak protiv tužioca Saše Jovanovića

25. Oktobra 2022.17:35
Na pripremnom ročištu po tužbi Ureda disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog tužilačkog vijeća (VSTV) protiv tužioca Tužilaštva Kantona Sarajevo, Saše Jovanovića, tužiteljica Dejana Bojanić iznijela je osam tačaka koje mu se stavljaju na teret.
Ured disciplinskog tužioca. Foto: BIRN BiH

Tužiocu Jovanoviću se pred Prvostepenom disciplinskom komisijom VSTV-a na teret stavlja niz propusta tokom rada, a na glavnoj raspravi planirano je svjedočenje tri tužiteljice, uključujući glavnu tužiteljicu Tužilaštva KS-a, Sabinu Sarajliju.

Kako je tužiteljica Bojanić navela, Jovanoviću se na teret stavljaju disciplinski prekršaji nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti, neizvršavanje uputstava nadređenog tužioca, namjerno davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi, te ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije.

Tužiteljica je kazala da je tuženi Jovanović napravio niz propusta tokom svog rada, uključujući i jedan koji je za posljedicu imao zadržavanje tijela preminule osobe u prosekturi na osam dana. Tužiteljica je navela kako je tužiocu Jovanoviću ovo treći dispciplinski postupak.

Jovanovićev advokat Alen Nakić je u obraćanju Prvostepenoj komisiji rekao da se stiče dojam kako se predmet predimenzionira, te se njegov branjenik pozicionira kao najveći problem u Tužilaštvu Kantona Sarajevo. Također, Nakić je kazao da je posrijedi kršenje Zakona o zabrani diskriminacije. Također, Nakić je rekao da je za vrijeme jedne od tačaka tužbe, koja uključuje razduživanje predmeta, njegov branjenik bio bolestan.

Dokazi koje je Ured predložio Prvostepenoj komisiji uključuju materijalne dokaze i više svjedoka, među kojima su i tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo – Sabina Sarajlija, Šejla Herceglija i Meliha Dugalija. Također, navedene tužiteljice su pozvane i kao svjedokinje Odbrane. Advokat Nakić je kazao da će kao materijalne dokaze uvrstiti niz dokumenata, među kojima su službene zabilješke, dopis i odluke glavnog kantonalnog tužioca Tužilaštva Kantona Sarajevo te pojedine naredbe.

Prvostepena komisija je prihvatila sve prijedloge dokaza, osim prijedloga za jednog svjedoka UDT-a.

Glavna rasprava je zakazana za 14. i 15. decembar 2022. godine.

Irvin Pekmez