Suđenje

Mutap i ostali: Tužioci traže da se najstrožijim sankcijama vrati pravna sigurnost

3. Novembra 2022.13:53
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je najstrožije sankcije za petoro optuženih za prikrivanje dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića u Sarajevu u februaru 2016. godine.

Alisa Ramić i Zijad Mutap prilikom jednog od ranijih dolazaka u Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Tužilaštvo je u završnoj riječi ocijenilo da je dokazalo “svaku riječ” iz optužnice koja Zijada Mutapa, njegovu kćerku Alisu Ramić (ranije Mutap), bivšeg šefa Odsjeka za saobraćajne istrage Hasana Dupovca, policajca Josipa Barića i Muamera Ožegovića tereti da su – kao organizovana kriminalna grupa – počinili protivzakonito posredovanje, pomoć učiniocu nakon krivičnog djela, davanje lažnog iskaza i sprečavanje dokazivanja.

Tužioci Ćazim Hasanspahić i Dubravko Čampara su istakli da se osuđujućom presudom može vratiti povjerenje u pravosuđe i popraviti sistem koji je zakazao zbog postupaka optuženih.

“Ovom presudom ne možemo vratiti Dženana, ali možemo vratiti pravnu sigurnost”, kazao je Hasanspahić, dodajući da porodica stradalog mladića nakon sedam godina zaslužuje makar “zrno istine i pravde”.

Tužioci su analizirali izvedene dokaze za pet tačaka optužnice, navodeći da je istraga, nakon događaja 8. februara 2016. na Ilidži, namjerno skrenuta u pogrešnom smjeru, kako bi se prikrili stvarni počinioci. Hasanspahić je ukazao na dnevnik koji je Zijad Mutap vodio od večeri kada su njegova kćerka i Memić izašli, a u kojem se navode imena svjedoka, kontakti, dešavanja i slično.

“Zijad Mutap je uvijek prvi na svim lokacijama, vodi evidenciju… on daje brojeve telefona, govori s kim treba razgovarati, koga uhapsiti”, kazao je tužilac.

Dodao je da su svjedoci govorili kako je Alisa Ramić, nakon povređivanja te večeri, bila svjesna i komunikativna, da je na mjestu događaja rekla ocu: “Tata, zovi svoje ljude”, da su ljekari, a kasnije i vještaci, utvrdili da je zadobila lakše tjelesne povrede, da nije imala potres mozga i amneziju, te da je mogla izgubiti sjećanje do osam sekundi.

Tužioci su naglasili da se ne smije dozvoliti da svjedoci bez razloga govore kako se ničega ne sjećaju.

“Ako ćemo dopustiti ovakvo ponašanje, onda možemo ove sudnice zaključati”, kazao je Hasanspahić.

On je ukazao na svjedoka kojem je Alisa sutradan govorila o licu sa palicom, kao i na one koji su govorili da su Zijad i Alisa Mutap dolazili kod Seferovića, a da je u dnevniku zabilježeno da su Romi dobili 200.000 konvertibilnih maraka.

Optuženi Dupovac je, kako je rečeno, od lica koji nisu ovlašteni tražio da se pronađe određeni “Reno clio”, obećavajući im za to novac. Čampara je podsjetio na dokaze da je Dupovac, bez naloga tužioca ili suda, izuzeo snimke video nadzora iz dva objekta, a da je kovertu sa određenim dokazima bacio u kantu.

“Mi cijelo vrijeme imamo situaciju u kojoj Hasan Dupovac ne obavještava tužioca… Od ‘Clia’ usmjerava istragu u pravcu saobraćajne nesreće”, rekao je Čampara, dodajući da je optuženi – kao šef saobraćajnih istraga – vrlo dobro znao procedure.

Prema njegovim riječima, dokazano je da je Barić svjesno napravio propust kada nije izuzeo krvavi džemper Alise Mutap, iako je tužilac bio naredio da se uzme sve odjeća. Dodao je da je Barić u službenim zabilješkama na različite načine predstavio dvije izjave izjave Alise Mutap.

Tužioci su ocijenili da su dokazali i odgovornost Ožegovića, koji je jedini u hotelu “Crystal” znao koje dijelove snimka policija želi, a koje nije mogla izuzeti zbog nestanka struje. Kako su naveli, ispostavilo se da su ti snimci izbrisani kada je policija nakon dva dana ponovo došla po njih.

Tužioci su naveli da je zbog ovog podmetanja i uništavanja dokaza pravosuđe bilo predmet međunarodnih izvještaja. Napomenuli su da ovaj slučaj nije završen i da se nadaju da će biti rasvjetljeno šta se dogodilo u noći kada je stradao Dženan Memić.

Nastavak završnih riječi je 10. novembra.

Marija Taušan