Vijest

Zoran Čegar suspendovan nakon prijetnji novinarki

3. Novembra 2022.14:45
Načelnik uniformisane policije Zoran Čegar je suspendovan, saopćila je Federalna uprava policije (FUP), nakon pokretanja unutrašnje istrage u vezi sa nasilničkim ponašanjem i upućenim prijetnjama novinarki Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).
Zoran Čegar ispred Opštinskog suda u Dubrovniku. Foto: Centar za istraživačko novinarstvo BiH

Iz FUP-a je saopćeno da je inicijativu za suspenziju, nakon medijskih objava koje su teretile Čegara, pokrenula Jedinica za profesionalne standarde – nadležna za unutrašnje istrage u svim slučajevima kada postoje osnove sumnje da je učinjena povreda službene dužnosti od strane policijskog službenika. Suspenzija je, kako se dodaje, donesena u skladu s temeljnim principima vladavine prava i međunarodnim standardima i bez prejudiciranja ishoda postupka koji se vodi protiv Čegara u FUP-u.

“Imajući u vidu interes javnosti i medija u pogledu razloga povodom kojih je doneseno predmetno rješenje o suspenziji, zaštite zakonitosti postupka koji je u toku, te njegove tajnosti propisane pozitivnopravnim propisima, Federalna uprava policije u ovom momentu ne može u javnosti iznositi činjenice i okolnosti postupka koji se sprovodi protiv policijskog službenika Zorana Čegara“, navodi se u saopćenju FUP-a i dodaje se kako će javnost biti blagovremeno obavještena o ishodu postupka.

Protekle sedmice je federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara zatražio suspenziju Zorana Čegara zbog sudskog procesa koji se protiv njega vodi u Hrvatskoj, te nasilničkog ponašanja i upućenih prijetnji novinarki CIN-a.

Iz FUP-a su 28. oktobra saopćili da je “tragom medijske informacije, u kojoj je jedan visokopozicionirani policijski službenik dovođen u negativan kontekst“ već pokrenuta interna istraga protiv imenovanog policijskog službenika, a koja će “radi zaštite povjerenja građana u rad Federalne uprave policije, biti provedena u najkraćem mogućem roku“.

“Jedinica za profesionalne standarde neće davati informacije trećim osobama o nedovršenim i okončanim internim postupcima, osim osobama koja imaju zakonita ovlaštenja“, navodi se u odgovoru FUP-a BIRN-u Bosne i Hercegovine na upit o internom postupku protiv Čegara.

Novinari CIN-a su ranije objavili istraživanje u kom tvrde da je “Čegar dio imovine u BiH stekao na nezakonit način”. Čegaru je, kako navodi CIN, protekle sedmice počelo suđenje za prevaru na Općinskom sudu u Dubrovniku, ispred kojeg je – na upit za komentar – novinarki CIN-a kazao: “Nemoj da ti grkljan iščupam!“

Međunarodne i medijske organizacije osudile su nasilničko ponašanje prema novinarki CIN-a.

    Jasmin Begić