Vijest

Velagić Safet i Muhko: Zakazano novo suđenje pred Vrhovnim sudom Federacije

4. Novembra 2022.13:24
Vrhovni sud Federacije donio je odluku da se pred Vijećem ovog suda 15. novembra održi pretres u predmetu protiv Muhke i Safeta Velagića, koje je Kantonalni sud u Novom Travniku prvostepenom presudom osudio na sedam, odnosno šest godina zatvora, zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).


Vrhovni sud Federacije. Foto: BIRN BiH

Odluka je donesena nakon što je Vrhovni sud Federacije uvažio žalbe advokata optuženih – Vasvije Vidović i Adila Loze, izjavljene na presudu Kantonalnog suda u Novom Travniku od 19. novembra 2019. godine.

“Sada ide ponovno suđenje sve iznova, samo pred Vijećem Vrhovnog suda“, kazala je za BIRN BiH Vasvija Vidović, koja zastupa prvooptuženog Muhku Velagića.

Branilac Safeta Velagića, Adil Lozo, kaže kako je ovo drugi put da Vrhovni sud Federacije ukida presudu Kantonalnog suda u Novom Travniku koji, kako kaže, nije dokazao postojanje uzročno-posljedične veze u poduzetoj radnji.

“Ne znam šta je Sud planirao i kakav će stav zauzeti Vijeće. Oni mogu sve dokaze koji su izvedeni da ponove, mogu da prihvate izvedene dokaze da ih ne ponavljaju, što je realno očekivati. U 99 posto slučajeva se prihvataju i čitaju izvedeni dokazi, a na temelju tih dokaza Vrhovni sud će sam odlučiti u tom predmetu“, kaže Lozo, koji smatra da bi suđenje moglo biti okončano istog dana, jer je dokazni postupak završen i iznesene su završne riječi.

Prema optužnici, Muhko i Safet Velagić su krajem jula 1993. godine učestvovali u premlaćivanju osoba na mezarju Crnići, nadomak Bugojna. Od posljedica premlaćivanja preminuo je tada zarobljeni pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Marijo Zrno. Kantonalni sud u Novom Travniku ih je, u postupku koji je počeo u maju 2015. godine, proglasio krivima za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Presuda je donesena u decembru 2016. godine.

Jasmin Begić