Vijesti


Blekić i ostali: Poslovna saradnja između “NLB-a” i “Profin-Investa” 9. Novembra 2022. Suđenje Na suđenju za nezakonito sticanje oko 30 miliona konvertibilnih maraka u predmetu “Profit”, nekadašnja direktorica “NLB Leasing Sarajevo” je izjavila da joj je poznat projekat “Marijin Dvor“, koji je podrazumijevao izgradnju poslovne zgrade “NLB” grupacije.
Vijeće ministara usvojilo Strategiju za prevenciju i borbu protiv terorizma 9. Novembra 2022. Vijest Na sjednici Vijeća ministara usvojena je Strategija za prevenciju i borbu protiv terorizma, dvije godine nakon isteka prethodne, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
VSTV raspravljao o osnivanju žalbenog državnog suda 9. Novembra 2022. Vijest Krovna državna pravosudna institucija započela je raspravu o uspostavljanju Višeg suda Bosne i Hercegovine i njegovom nacionalnom sastavu, kroz predstavljanje seta prijedloga izmjena Nacrta zakona o sudovima BiH.
Novalić i ostali: Savjetnik crnogorske firme o vrtoglavom rastu cijena respiratora 9. Novembra 2022. Suđenje Svjedok Odbrane Fikreta Hodžića izjavio je na suđenju za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora da su se njihove cijene drastično povećavale od kraja marta do početka aprila 2020. godine.
Građani BiH odaju počast srebreničkom “skupljaču kostiju” Ramizu Nukiću 9. Novembra 2022. Vijest Ramiz Nukić, koji je preživio genocid i godinama tragao za kostima srebreničkih žrtava po šumama istočne Bosne, u kojima su brojne žrtve ubijene, preminuo je u 63. godini.
Zmijanjac se izjasnio da nije kriv za napad na službeno lice 9. Novembra 2022. Suđenje Dragoja Zmijanjac, osuđen na šest godina zbog ratnog zločina počinjenog u Prijedoru, pred Sudom BiH negirao je krivicu za napad u junu ove godine na službeno lice u zavodu u kojem izdržava kaznu zatvora.
Sud naredio vraćanje na radno mjesto uposlenika Centralne banke koji je prijavio nepravilnosti 8. Novembra 2022. Vijest Sud Bosne i Hercegovine poništio je sedam rješenja Centralne banke te naredio vraćanje na radno mjesto i isplate neisplaćenih plata bivšem uposleniku Sanjinu Sinanoviću, koji je Državnom tužilaštvu podnio više prijava na rad banke.
Cikotić: Izdate dvije dozvole za izvoz municije i raketa 8. Novembra 2022. Suđenje Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je na suđenju Selmi Cikotiću – aktuelnom ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine, optuženom za zloupotrebu položaja, kojom je oštećen državni budžet za oko 9,7 miliona konvertibilnih maraka – potvrdio da je firma “TRZ” Hadžići tokom 2010. godine dobila dozvole za izvoz municije i raketa.
Špiro Subotić osuđen na godinu dana zatvora zbog propuštanja vozila sa akciznim proizvodima u BiH 7. Novembra 2022. Suđenje Državni sud je prvostepenom presudom osudio carinika Špiru Subotića na godinu dana zatvora jer je u dva navrata tokom 2020. godine na Graničnom prelazu Šamac propustio vozila sa akciznom robom – aromom za nargilu, čime je budžet Bosne i Hercegovine oštećen u vrijednosti od 608.000 konvertibilnih maraka.
Hanušić pred disciplinskom komisijom objasnio svoje odluke o dodjeli predmeta 4. Novembra 2022. Vijest Aid Hanušić, predsjednik Osnovnog suda u Bijeljini protiv kojeg je podignuta disciplinska tužba zbog nemara u vršenju dužnosti, objasnio je kako je i zbog čega donio odluke o rasporedu predmeta, navodeći da mu je cilj bila efikasnost rada.