Vijesti


BIRN predstavio interaktivnu mapu ekstremističkih i desničarskih grupa u regionu 16. Novembra 2022. Vijest Balkanska istraživačka mreža (BIRN) predstavila je interaktivnu mapu sa više od 70 desničarskih i drugih ekstremističkih grupa u šest zemalja Zapadnog Balkana.
Zmijanjac sklopio sporazum o priznanju krivnje za napad na službeno lice 15. Novembra 2022. Suđenje Dragoja Zmijanjac, koji je osuđen na šest godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog u Prijedoru, s Državnim tužilaštvom je sklopio sporazum o priznanju krivnje za napad na službeno lice u zavodu u kojem izdržava kaznu zatvora.
Pretraživanje jezera u potrazi za masovnom grobnicom na području Mostara 15. Novembra 2022. Vijest Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH) i pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) vrše predistražne radnje u jezeru na lokalitetu Vihovići u Mostaru u potrazi za masovnom grobnicom za koju se pretpostavlja da sadrži od 80 do 100 žrtava ubijenih u Mostaru tokom 1993. godine.
aleksic i lecic Sladojević i ostali: Veće kazne ili oslobađajuća presuda za izazivanje nacionalne mržnje 15. Novembra 2022. Suđenje Državno tužilaštvo iznijelo je žalbu na drugostepenu presudu kojom su Dušan Sladojević, Slavko Aleksić i Risto Lečić osuđeni na po pet mjeseci zatvora za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine, zatraživši višu zatvorsku kaznu, dok su Odbrane zatražile da optuženi budu oslobođeni ili da im se ponovo sudi.
Sljedeće sedmice presuda za silovanje u Foči i žalba na presudu “ravnogorcima” 11. Novembra 2022. Vijest Sud Bosne i Hercegovine zakazao je za petak, 18. novembra 2022. godine, izricanje presude Radovanu Veljoviću, optuženom za silovanje u selu Điđevo na području Foče 1992. godine.
Federalni delegat Jasenko Tufekčić optužen za prevaru i krivotvorenje isprava 11. Novembra 2022. Vijest Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Jasenka Tufekčića, bivšeg dopredsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Federacije za krivično djelo prevara u službi i krivotvorenje službene isprave.
Mehmedu Aleševiću potvrđena prvostepena presuda za zločine počinjene u Bužimu 11. Novembra 2022. Vijest Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine odbilo je žalbe te potvrdilo prvostepenu presudu kojom je Mehmed Alešević osuđen na pet godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na području Bužima, saopćeno je iz Državnog suda.
Zatraženo izuzeće sudije u predmetu protiv Mirsada Kukića 10. Novembra 2022. Suđenje Odbrana Mirsada Kukića zatražila je izuzeće Nedima Ćosića, sudije Općinskog suda u Sarajevu, nakon što je predmet za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, odnosno zloupotrebe pri zapošljavanju u “Elektroprivredi Bosne i Hercegovine”, vraćen na ponovno suđenje.
Mutap i ostali: Odbrana traži oslobađanje i da se ovakav predmet više nikad ne ponovi 10. Novembra 2022. Suđenje Na suđenju za prikrivanje dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića u Sarajevu u februaru 2016. godine, Odbrane Zijada Mutapa i njegove kćerke Alise Ramić zatražile su oslobađajuću presudu, ocijenivši da je ovaj predmet izazvao pravnu nesigurnost.
Velika Britanija odbacuje da Karadžić ima loš zatvorski tretman, pristup medijima se kontroliše zbog štete žrtvama 10. Novembra 2022. Vijest Nakon pisma intelektualaca iz Srbije koji su se žalili na zatvorske uslove tražeći da se doživotno osuđeni Radovan Karadžić premjesti iz zatvora u Velikoj Britaniji, iz ambasade ove zemlje su BIRN-u Bosne i Hercegovine kazali da bivši predsjednik Republike Srpske nema lošije uslove od drugih zatvorenika i kako će pristup medijima biti kontrolisan zbog štete koju može nanijeti žrtvama.