Vijesti


Lukiću za primanje mita i trgovinu uticajem godina zatvora i 40.000 KM novčane kazne 26. Januara 2023. Vijest Okružni sud u Banjaluci osudio je Nebojšu Lukića, bivšeg šefa Sektora za implementaciju projekata u Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, na jedinstvenu kaznu od godinu zatvora i 40.000 maraka novčane kazne zbog primanje mita i trgovine uticajem.
Potvrđena optužnica protiv Kenana Crnkića zbog nesavjesnog rada u službi 26. Januara 2023. Vijest Sarajevski Općinski sud potvrdio je optužnicu protiv Kenana Crnkića, bivšeg direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZO KS), zbog krivičnog djela “nesavjestan rad u službi”.
Sutkinja iz Banje Luke priznala disciplinske prekršaje i kažnjena smanjenjem plate 26. Januara 2023. Vijest Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) prihvatila je sporazum o utvrđivanju disciplinske odgovornosti kojim je Ljiljana Slijepčević, sutkinja Osnovnog suda u Banjoj Luci, dobrovoljno prihvatila i priznala disciplinske prekršaje te je kažnjena smanjenjem plate od deset posto na period od tri mjeseca, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Tužilaštvo tvrdi da su Stanišić i Simatović dijelili zločinačku namjeru 25. Januara 2023. Suđenje Obrazlažući svoju žalbu na presudu bivšim funkcionerima srbijanske Službe državne bezbjednosti (SDB), Tužilaštvo je navelo da Jovica Stanišić i Franko Simatović ne samo da su znali da su drugi učesnici imali zločinačku namjeru nego su je i sami dijelili.
Sutkinje općinskih sudova u Kiseljaku i Travniku priznale disciplinske prekršaje 25. Januara 2023. Vijest Božana Banduka, predsjednica Općinskog suda u Kiseljaku, i Selma Voloder-Kadrić, sutkinja Općinskog suda u Travniku, priznale su disciplinski prekršaj “upuštanje u aktivnosti koje su nespojive s dužnostima sudije” te “namjerno davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije”, što se sutkinji Voloder-Kadrić stavlja na teret.
Novalić i ostali: Iznošenje završne riječi Državnog tužilaštva sredinom februara 25. Januara 2023. Suđenje Nakon što je Sud Bosne i Hercegovine odbio izvođenje većine dokaza replike Državnog tužilaštva, okončan je dokazni postupak u predmetu za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, te zakazano izlaganje završne riječi sredinom februara.
Skoro pola miliona maraka troškova za suđenje koje još nije počelo 25. Januara 2023. Vijest Od maja 2021. do kraja 2022. godine odgođena su 33 ročišta u predmetu protiv Alije Delimustafića i ostalih, a ukupni troškovi Odbrana po službenoj dužnosti u tom periodu iznose skoro pola miliona konvertibilnih maraka, rečeno je iz sarajevskog Kantonalnog suda za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Stanišić i Simatović: Odbrana traži oslobađajuću presudu za zločine u Bosanskom Šamcu 24. Januara 2023. Suđenje Odbrane Jovice Stanišića i Franka Simatovića, bivših funkcionera srbijanske Službe državne bezbjednosti (SDB) osuđenih na po 12 godina zatvora za zločine počinjene 1992. u Bosanskom Šamcu, zatražile su, iznoseći žalbe, da Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) ukine kazne i presudu preinači u oslobađajuću, dok je Tužilaštvo u Haagu u odgovoru navelo da Vijeće nije pogrešno zaključilo.
Potvrđena optužnica protiv sedam bivših pripadnika VRS-a za zločine u Doboju i Tesliću 24. Januara 2023. Vijest Okružni sud u Doboju potvrdio je optužnicu protiv sedam bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) zbog ratnih zločina nad civilima na području Teslića i Doboja.
Potvrđena disciplinska odgovornost sudiji Draganu Čorliji 24. Januara 2023. Vijest Drugostepena disciplinska komisija VSTV-a odbila je žalbu Dragana Čorlije, sudije Vrhovnog suda Federacije kojem je utvrđena disciplinska odgovornost zbog neopravdanog kašnjenja u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudije, te potvrdila odluku kojom mu je izrečena disciplinska mjera “smanjenje plate za deset posto na period od dva mjeseca”.