Vijest

Potvrđena optužnica protiv Kenana Crnkića zbog nesavjesnog rada u službi

26. Januara 2023.15:08
Sarajevski Općinski sud potvrdio je optužnicu protiv Kenana Crnkića, bivšeg direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZO KS), zbog krivičnog djela “nesavjestan rad u službi”.
Kenan Crnkić. Foto: BIRN BiH

Kenan Crnkić se tereti da je tokom 2015. godine, kao direktor ZZO-a KS-a, bez saglasnosti Upravnog odbora učlanio Zavod u međunarodnu asocijaciju “Centar za transatlantske odnose Sais” na Univerzitetu “Johns Hopkins” u Washingtonu.

Potom je, na ime članarine, po njegovom nalogu izvršena isplata s računa Zavoda u iznosu od oko 40.000 KM u korist međunarodne asocijacije, iako trošak nije bio predviđen finansijskim planom, niti je za to imao saglasnost Upravnog odbora, koji donosi taj plan.

“Na taj način je oštetio Zavod za navedeni iznos. Postupajuća tužiteljica predložila je Sudu saslušanje 16 svjedoka i izvođenje više od 80 materijalnih dokaza”, saopšteno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije je pisala kako je smijenjeni direktor ZZO-a KS-a bez znanja Upravnog odbora potrošio preko 40.000 konvertibilnih maraka na konferenciju koja nikada nije održana u Americi, zbog čega je protiv njega podnesena krivična prijava.

Krivičnu prijavu protiv Crnkića u februaru 2016. godine je podnio tadašnji direktor ZZO-a KS-a Samir Turković, nakon što je revizijom utvrđeno da nedostaju sredstva koja Upravni odbor Zavoda nije odobrio. Iz Zavoda su tada pisanim putem upozorili Centar za transatlantske odnose kako je mimo propisane procedure izvršena uplata za članstvo, a sva dokumentacija o ovom slučaju poslata je Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu.

Konferencija o saradnji zavoda zdravstva u regiji trebala je biti održana u novembru 2015. u Washingtonu, ali je organizacija prekinuta sredinom godine, kada je Crnkić smijenjen s mjesta direktora Zavoda, zbog, kako je navedeno, prekomjernih troškova.

Crnkić, koji je obavljao funkciju direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a od decembra 2013. do augusta 2015. godine, smijenjen je na zahtjev Vlade Kantona Sarajevo nakon što nije usvojen Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Zavoda, s obzirom na, kako je navedeno, određene prekomjerne troškove koje je načinio Crnkić, o čemu je pisao BIRN.

Jasmin Begić