Vijesti


Potvrđena optužnica za zločine na području Foče 24. Januara 2023. Vijest Državni sud potvrdio je optužnicu protiv Miroslava Pjane zvanog Miro, nekadašnjeg pripadnika rezervnog sastava policije Stanice javne bezbjednosti (SJB) Foča, za zločine protiv čovječnosti počinjen na području ove općine 1992. godine.
Live blog: Iznošenje žalbi na presudu Stanišiću i Simatoviću 24. Januara 2023. Live blog Žalbena ročišta u predmetu protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića, bivših zvaničnika Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije optuženih za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, održavaju se utorak i srijedu 24. i 25. januara ove godine pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove (MMKS).
Čaušević: Dodatna pojašnjenja vještaka finansijske struke 23. Januara 2023. Suđenje Na obnovljenom suđenju bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemalu Čauševiću, optuženom za pranje novca, vještak Državnog tužilaštva je dodatno pojasnio nalaz i mišljenje.
Presuda po sporazumu s Lukićem za primanje mita i trgovinu uticajem 26. januara 23. Januara 2023. Suđenje Okružni sud u Banjaluci prihvatio je sporazum Republičkog javnog tužilaštva s Nebojšom Lukićem, bivšim šefom Sektora za implementaciju projekata u Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, kojim je predložena jedinstvena kazna od godinu dana zatvora i isplata 40.000 maraka za primanje mita i trgovinu uticajem.
Sutra iznošenje žalbe na presudu Stanišiću i Simatoviću 23. Januara 2023. Vijest Žalbena ročišta u predmetu protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića, bivših zvaničnika Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, bit će održana 24. i 25. januara ove godine, saopćili su ranije na statusnoj konferenciji iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS).
Patković i ostali: Početak suđenja odgođen zbog zdravstvenih razloga 23. Januara 2023. Suđenje Početak suđenja za nezakonitu kupovinu vozila od sredstava boračkog udruženja odgođen je pred Općinskim sudom u Sarajevu zbog zdravstvenih razloga prvooptuženog Šerifa Patkovića.
Obustavljena istraga protiv Hamze Čardaklije, osumnjičenog za terorizam 23. Januara 2023. Vijest Istraga protiv Hamze Čardaklije, osumnjičenog za krivično djelo terorizma, obustavljena je u oktobru prošle godine, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Državnog tužilaštva.
Bez osiguranja tranzicijskih procesa stvara se prostor za nasilje: Ní Aoláin 20. Januara 2023. Vijest Potreba da se vlasti pozabave načinima na koji revizionizam i polarizacija mogu dovesti do nasilja, te da se osigura povratak bh. državljana iz Sirije i Iraka, bile su ključne preporuke specijalne izvjestiteljice UN-a za promociju i zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u borbi protiv terorizma.
Kukić: Biće vještačena sposobnost optuženog za suđenje 20. Januara 2023. Suđenje Opštinski sud u Sarajevu prihvatio je prijedlog za vještačenje procesne sposobnosti Mirsada Kukuća, koji je optužen za zloupotrebe pri zapošljavanju u “Elektroprivredi Bosne i Hercegovine”.
Naredne sedmice najavljeno iznošenje žalbe na presudu Stanišiću i Simatoviću 19. Januara 2023. Vijest Iznošenje žalbi na osuđujuću presudu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću bit će održano 24. i 25. januara ove godine pred Žalbenim vijećem Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS), rečeno je na statusnoj konfenciji u ovom predmetu.