Vijesti


Svjedočenje osoba koje su pod istragom Državnog tužilaštva u predmetu Dragičević 19. Januara 2023. Vijest U nastavku suđenja za klevetu po optužnici Dragana Lukača, Darka Ilića i Darka Ćuluma protiv Davora Dragičevića, svjedočio je policijski inspektor koji je radio na istrazi krađe iz kuće i koji je kazao da mu je vlasnik te kuće u porukama, kao potencijalnog provalnika, spominjao ime Davida Dragičevića.
Odbrana advokata Dragana Radetića smatra optužnicu neosnovanom 19. Januara 2023. Suđenje U Osnovnom sudu u Banjaluci na suđenju bivšem advokatu iz Prijedora Draganu Radetiću, koji je optužen za krivična djela “zloupotreba povjerenja” i “prevara”, Odbrana je, iznoseći završnu riječ, ukazivala na za njih neosnovane tvrdnje iz optužnice.
Bivši pripadnici Armije BiH osuđeni zbog zločina nad civilima u Novom Travniku 19. Januara 2023. Vijest Apelaciono vijeće Vrhovnog suda Federacije donijelo je osuđujuću presudu Ismetu Zecu, Ejubu Haskiću i Hamdi Petaku, bivšim pripadnicima Armije BiH, zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog na području Novog Travnika 1993. godine.
Potvrđena optužnica za zločine u Vlasenici 19. Januara 2023. Vijest Državni sud potvrdio je optužnicu protiv Elvisa Đurića, nastanjenog u Srbiji, za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Vlasenice 1992. godine.
Drugi put ukinuta prvostepena oslobađajuća presuda za zločine kod Bosanske Krupe 19. Januara 2023. Vijest Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine ukinuo je prvostepenu presudu Kantonalnog suda u Bihaću u obnovljenom postupku, kojom je Safet Isaković oslobođen optužbi za zločin protiv ratnih zarobljenika na području Bosanske Krupe u julu 1995. godine, te će mu se suditi pred Vijećem Vrhovnog suda.
Odbijena disciplinska tužba protiv glavne kantonalne tužiteljice u Sarajevu 18. Januara 2023. Vijest Prvostepena disciplinska komisija u cijelosti je odbila disciplinsku tužbu protiv Sabine Sarajlija, glavne kantonalne tužiteljice u Sarajevu, potvrđeno je za BIRN Bosne i Hercegovine.
Svjedok smatra da je bilo mnogo propusta u radu institucija RS-a u slučaju Davida Dragičevića 18. Januara 2023. Suđenje U postupku pred banjalučkim Osnovnim sudom Davoru Dragičeviću po tužbi za klevetu koju su protiv njega podigli odgovorni ljudi iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske – Dragan Lukač, Darko Ilić i Darko Ćulum, svjedok je ispričao da su članovi Anketnog odbora Narodne skuštine RS-a smatrali da je riječ o ubistvu mladića koje se namjerava zataškati.
Izjavljena žalba na oslobađajuću presudu za zločine u Vlasenici 18. Januara 2023. Vijest Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu izjavilo je žalbu Vrhovnom sudu Republike Srpske na prvostepenu presudu kojom su Dragiša Tešić i Rajko Lošić oslobođeni optužbi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika počinjen u Vlasenici u periodu od 1993. do 1995. godine.
Mihajlović: Ročište odgođeno zbog nedolaska svjedoka 18. Januara 2023. Suđenje Suđenje Boži Mihajloviću, koji se tereti za nesavjestan rad u službi, otkazano je pred Općinskim sudom u Sarajevo jer na glavni pretres nije pristupila svjedokinja Tužilaštva.
Potvrđena optužnica protiv Safeta Begića za ratne zločine u Cazinu 18. Januara 2023. Vijest Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv Safeta Begića za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika na području Ćoralića u Cazinu 1994. godine.