Vijest

Lukiću za primanje mita i trgovinu uticajem godina zatvora i 40.000 KM novčane kazne

26. Januara 2023.15:34
Okružni sud u Banjaluci osudio je Nebojšu Lukića, bivšeg šefa Sektora za implementaciju projekata u Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, na jedinstvenu kaznu od godinu zatvora i 40.000 maraka novčane kazne zbog primanje mita i trgovine uticajem.
Okružni sud u Banjaluci. Foto: BIRN BiH

Presuda je donesena nakon što je Vijeće Okružnog suda prošle sedmice prihvatilo sporazum koji su postigli tužilac Republičkog javnog tužilaštva RS-a Goran Glamočanin i optuženi Lukić.

“Sud je smatrao da su ove sankcije realne i da su odgovarale krivičnom djelu koje je izvršeno”, rekao je predsjednik Sudskog vijeća Branimir Jukić.

Lukić je, prema optužnici, kao odgovorno lice Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost, u toku 2021. vlasnike i suvlasnike privrednih društava “Eko Radex” i “Milanović transport” iz Bijeljine upoznao s pravom prijave na javni konkurs za dodjeljivanje sredstava za sufinansiranje programa i projekata iz oblasti zaštite životne sredine, pri tome zahtijevajući da mu, nakon odobrenja sredstava, isplate polovinu odobrenog iznosa, plus dodatnih 5.000 konvertibilnih maraka, na šta su pristali.

Na taj način je, prema optužnici, Lukić pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 75.000 KM.

Prema optužnici, Lukić je, zajedno s Radomirom Milanovićem i Miroslavom Milanovićem, u julu 2021. godine pokušao da – traženjem mita od još jednog vlasnika privrednog subjekta koji se javio na konkurs za dodjelu sredstava Fonda – pribavi protivpravnu imovinsku korist.

Tada su, nakon što su primili 10.000 maraka označenih novčanica, uhapšeni u centru Banjaluke. Radomir i Miroslav Milanović su ranije osuđeni na deset odnosno osam mjeseci zatvora poslije sklapanja sporazuma s Tužilaštvom.

Presudom je Lukić obavezan da vrati 75.000 maraka stečenih izvršenjem krivičnog djela.

Sudija Jukić je potvrdio da je Lukić taj iznos već uplatio na depozit Suda.

Lukiću je presudom zabranjeno dvije godine obavljanje funkcija u Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS-a.

Vladimir Kovačević