Vijesti


BiH najgora u regionu po indeksu percepcije korupcije za 2022.: Transparency International 31. Januara 2023. Vijest Bosna i Hercegovina ponovo je nazadovala i zauzima ubjedljivo najniže mjesto u regionu i treće najgore mjesto u Evropi po percepciji njenih građana o korupciji, stoji u ovogodišnjem istraživanju Transparency Internationala.
Cikotić: Komisija za utvrđivanje cijena oružja nije zasjedala 31. Januara 2023. Suđenje Na suđenju Selmi Cikotiću, bivšem ministru odbrane Bosne i Hercegovine, koji se tereti za zloupotrebu položaja kojom je državni budžet oštećen za oko 9,7 miliona konvertibilnih maraka, svjedoci su govorili o načinu realizacije ugovora sa kompanijom “Scout“ iz Zagreba.
Jelečević: Sredstva dodijeljena Federalnom savezu osoba sa invaliditetom nisu bila opravdana 30. Januara 2023. Suđenje Na suđenju Perici Jelečeviću, bivšem federalnom ministru rada i socijalne politike koji se tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, svjedoci Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu su izjavili da dodijeljena sredstva Savezu osoba sa invaliditetom Federacije nisu bila opravdana.
Izvođenje dokaza po tužbi Budimira krajem aprila 30. Januara 2023. Vijest Glavna rasprava po tužbi nekadašnjeg predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Živka Budimira održat će se krajem aprila i na njoj će biti saslušan on, četiri svjedoka i vještak, dogovoreno je u nastavku pripremnog ročišta.
Zatraženo produženje mjera zabrane Draganu Šojiću nakon potvrđivanja optužnice 30. Januara 2023. Suđenje Državno tužilaštvo zatražilo je produženje mjera zabrane Draganu Šojiću, direktoru Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine, nakon što je protiv njega potvrđena optužnica za zloupotrebu položaja koja je za posljedicu imala oštećenje budžeta za oko 42.000 maraka.
Predmet ostao bez tužioca dvije godine od otkrivanja identiteta zaštićenog svjedoka 30. Januara 2023. Vijest Predmet o otkrivanju identiteta zaštićenog svjedoka iz suđenja za genocid, od Nove godine ne duži niko nakon odlaska u penziju jednog od dvoje tužilaca koji su radili na slučaju, potvrđeno je za BIRN Bosne i Hercegovine.
Rade Aleksić: Dok je svijeta koji priznaje Srđana, on je živ 27. Januara 2023. Vijest Svake godine 27. januara na grobu Srđana Aleksića u Trebinju slična je slika. Mediji, delegacija Grada Trebinja, Srđanovi prijatelji i otac Rade sjećaju se Srđana i njegovog djela. Tako je bilo i danas, na 30. godišnjicu njegove smrti.
Huseinu Mujanoviću smanjena kazna na četiri i po godine zatvora 27. Januara 2023. Vijest Apelacioni sud u Beogradu donio je drugostepenu presudu kojom je Husein Mujanović osuđen na četiri i po godine zatvora zbog zlostavljanja zatvorenika srpske nacionalnosti u vojnom zatvoru Armije Bosne i Hercegovine u Hrasnici kod Sarajeva tokom 1992. godine.
Banjalučka policija odbija aktivisticama dostaviti prekršajne naloge na osnovu kojih su kažnjene 27. Januara 2023. Vijest Dvije banjalučke aktivistice koje su učestvovale u protestima nakon smrti Davida Dragičevića kažu da ih policija diskriminiše prekršajnim kaznama za koje im ne uručuje naloge, dok Sud za sada odbija predmet vratiti na početak.
Počeo disciplinski postupak protiv tužiteljice Gordane Tadić zbog objave na “Facebooku” 26. Januara 2023. Vijest Bivša glavna tužiteljica Državnog tužilaštva Gordana Tadić je, na disciplinskom ročištu protiv nje zbog objave na društvenoj mreži “Facebook”, negirala odgovornost po tužbi i izjavila kako je osjećala pritisak zbog rada na predmetima po prijavama protiv predsjednika Državnog suda Ranka Debevca te Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH).