Vijesti


Žrtve protestvovale pred Sudom BiH 21. Aprila 2006. Članak Tridesetak žena i desetak muškaraca, predvođeni predsjednicom udruženja Žene žrtve rata Bakirom Hasečić, protestvovali su danas ispred zgrade Suda Bosne i Hercegovine. Prema riječima Bakire Hasečić razloga za protest je mnogo. «Sud primjenjuje dvostruke aršine prema nama i optuženima. Njima se sve može udovoljiti, a nama ništa,» rekla je Hasečić. Sa predstavnicama Udruženja razgovarali su […]
Hag donio odluku o ustupanju predmeta Ljubičić Sudu BiH 12. Aprila 2006. Članak Ukoliko odbrana neuloži žalbu na odluku Pretresnog vijeća Tribunala u Hagu, bivši komandir HVO,optužen za zločine počinjene nad Bošnjacima u Vitezu, Busovači i Ahmićima, bitće prebačen u nadležnost Odjela za ratne zločine Suda BiH
ICTY: Zelenović i dalje u Rusiji 6. Aprila 2006. Članak Izvori iz Haškog tribunala tvrde da je Moskva zbog Miloševićeve smrti odložila prebacivanje posljednjeg optuženog za zločine u Foči.
Novalić ostaje u pritvoru 23. Marta 2006. Članak Odbijen prijedlog odbrane da prvi osumnjičeni za ubistvo vojnika Armije BiH u Repovcima izađe iz pritvora do potvrđivanja optužnice.
Šimšić: Sud odobrio da svjedoče haški optuženici 23. Marta 2006. Članak Ako pristanu na uslove koji će im biti ponuđeni, trojica haških optuženika mogli bi se pojaviti u svojstvu svjedoka odbrane Bobana Šimšića pred Sudom BiH.
Četiri suđenja iduće sedmice pred Sudom BiH 17. Marta 2006. Članak Nastavljaju se procesi u slučaju: Šimšić, Paunović, Stanković i Samardžića
Samardžija: Nepouzdani svjedoci Tužilaštva 16. Marta 2006. Članak Intervencije sve tri strane na suđenju Marku Samardžiji nisu pomogle da četiri svjedoka tužilaštva usklade svoje izjave sa predhodno datim iskazima. Nijedan od svjedoka nije pružio dokaze koji mogu pomoći Tužilaštvu.
Kovačević: Suđenje zakazano za april 16. Marta 2006. Članak Za nešto više od mjesec dana, 20. aprila, počet će suđenje Nikoli Kovačeviću – inače prvi slučaj pred domaćim sudom koji tretira zločine počinjene na teritoriji Sanskog Mosta.
Janković: Časni Sude, nisam kriv! 14. Marta 2006. Članak Drugi optuženi koji je iz Haga prebačen u nadležnost Suda BiH, prilikom izjašnjavanja odbacio je navode optužnice o njegovoj krivici.
Suočavanje dva ključna svjedoka u slučaju Maktouf 14. Marta 2006. Članak Nakon što je pojavljivanje jednog od svjedoka odbrane u slučaju Abduldahima Maktoufa ukazalo na nove činjenice, Žalbeno vijeće odlučilo je promijeniti unaprijed zakazani raspored suđenja i suočiti ključne svjedoke tužilaštva i odbrane