Članak

Žrtve protestvovale pred Sudom BiH

21. Aprila 2006.10:19

This post is also available in: English

Tridesetak žena i desetak muškaraca, predvođeni predsjednicom udruženja Žene žrtve rata Bakirom Hasečić, protestvovali su danas ispred zgrade Suda Bosne i Hercegovine.

Prema riječima Bakire Hasečić razloga za protest je mnogo. «Sud primjenjuje dvostruke aršine prema nama i optuženima. Njima se sve može udovoljiti, a nama ništa,» rekla je Hasečić.

Sa predstavnicama Udruženja razgovarali su predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso i glavni tužilac Marinko Jurčević.

Hasečićeva je kao jedan od razloga nezadovoljstva navela činjenicu da je Sudsko vijeće u slučaju koji se vodi protiv bivšeg višegradskog policajca Bobana Šimšića dozvolilo braniocima da posjete Sredoja i Milana Lukića u pritvorskoj jedinici u Hagu i obezbijede njihovo svjedočenje.

S druge strane, tvrde predstavnice Udruženja, prava žrtava i svjedoka se ne poštuju.

Predstavnice Udruženja su izrazile svoje nezadovoljstvo jer je u toku procesa Šimšiću jedan od svjedoka odbrane bio Miloje Joksimović kojeg neke od članica ovog Udruženja identifikuju kao počinioca zločina u Višegradu, te tvrde da Hag posjeduje dokumentaciju koja ga optužuje.

«Zašto on nije uhapšen kada je bio u sudnici?» pitala je Bakira Hasečić.

Tužilac Jurčević je odgovorio da ne zna, te da će se potruditi da predstavnice Udruženja dobiju odgovor na ovo pitanje.

Predstavnice Udruženja su glavnom tužiocu i predsjednici Suda saopštili da smatraju da u predmetu Neđo Samardžić, koji je osuđen za zločine počinjene na području Foče, uključujući i silovanje, nisu ispoštovana sva prava svjedoka te da su neke svjedokinje bile u situaciji koja je nepovoljna za njih.

One su navele da je izrečena kazna od 12 godina previše niska u odnosu na zločin za koji se on teretio.

Također su izrazile negodovanje što je Milan Vujin, advokat kojeg je Haški tribunal kaznio zbog nepoštivanja suda, što je Justice Report otkrio u svom prošlom izdanju, bio Samardžićev branilac.

Predsjednica Suda je rekla da nije moguće komentarisati izrečene presude, te da Tužilaštvo ima pravo na žalbu ukoliko nisu zadovoljni visinom presude Samardžiću.

Predstavnice Udruženja su rekle i da sistem zaštite svjedoka koji postoji u BiH nije dovoljan da bi se žrtve osjećale sigurnim.

«Razumijem vaše nezadovoljstvo proisteklo iz dubokog bola,» rekla je okupljenima predsjednica Kreso.

Ali ona je dodala da su izrečeni zahtijevi «pomalo nerealni».

«Sud doživljava veoma teške trenutke. Pod pritiskom smo optuženih, žrtava koje negoduju, advokata po službenoj dužnosti koji traže da im se unaprijed plaćaju njihove usluge, te pod pritiskom određenih političkih struktura međunarodne zajednice,» rekla je predsjednica Kreso.

«Mi smo predmet i dobronamjernog i nedobronamjernog pritiska. Sve dok sam ja na čelu ove institucije, neću dozvoliti bilo koju vrstu pritisaka. Radi se po zakonu,» rekla je ona.

Predstavnice Udruženja su također tražile da u sudnici umjesto međunarodnih sudija i tužilaca budu državljani BiH, što su podržali i predsjednica Suda i glavni tužilac, ali su napomenuli da je u toku proces koji će na kraju rezultirati time da će cijeli Sud biti domaća institucija.

«Morate znati da Tužilaštvo radi sa ograničenim kapacitetima» rekao je tužilac Jurčević. «Imamo osam domaćih i četiri međunarodna tužioca. «Oni rade koliko mogu. Naredne sedmice ću pisati Visokom sudskom i tužilačkom vijeću i tražiti da se imenuje još domaćih tužilaca,» dodao je on.

Glavni tužilac je također napomenuo da je od početka rada Suda, Tužilaštvo podiglo 11 optužnica za ratne zločine, te da nije zadovoljan radom nižih sudova u sistemu koji treba da procesuiraju ratne zločine.

Jurčević je dodao i da policija na svim nivoima nema specijalne istražitelje koji se bave ratnim zločinima.

«Ovo je problem države BiH i država treba da zna za ovaj problem i da se izjasni,» rekao je Jurčević.

Glavni tužilac je također konstatovao kako sistem zaštite kakav je sada na snazi ne pruža dovoljnu sigurnost niti svjedocima niti osobama koje rade u pravosuđu.

«Ali ako ne zbijemo redove i ne prezentiramo dokaze, zločinci će hodati slobodni. Pomozite nam,» zaključio je Jurčević.

    This post is also available in: English