Članak

Hag donio odluku o ustupanju predmeta Ljubičić Sudu BiH

12. Aprila 2006.00:26
Ukoliko odbrana neuloži žalbu na odluku Pretresnog vijeća Tribunala u Hagu, bivši komandir HVO,optužen za zločine počinjene nad Bošnjacima u Vitezu, Busovači i Ahmićima, bitće prebačen u nadležnost Odjela za ratne zločine Suda BiH

This post is also available in: English

Pretresno vijeće Haškog Tribunala danas je donijelo odluku da se Pašku Ljubičiću, bivšem komadiru HVO-a, koji je optužen za zločine počinjene u Vitezu i Busovači, sudi pred Sudom Bosne i Hercegovine, saznaje BIRN-ov Justice Report.

Ukoliko odbrana ne uloži žalbu na odluku Pretresnog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u narednih 15 dana, optuženi bi mogao biti prebačen u pritvorsku jedinicu Suda BiH u roku od 30 dana.

Ljubičić se tereti za zločine protiv čovječnosti počinjene nad Bošnjacima u toku 1993.godine, te povrede zakona i običaja rata.

U deset tačaka optužnice stoji da je Ljubičić odgovoran za kršenja zakona i običaja rata,uključujići napad na civile, ubistvo, te po 5 tačaka za zločin protiv čovječnosti.

Optužnica MKSJ-a navodi da je Ljubičić od januara 1993. godine nosio najviši čin HVO-ove Vojne policije u operativnoj zoni centralne Bosne te kao takav snosi odgovornost zazločine koji su pripadnici jedinica HVO-a na ovom području počinile nad Bošnjacima u okolini Viteza i Busovače.

U Vitezu i Busovači, prema navodima optužnice, stotine Bošnjaka koje je HVO držao u pritvoru su pretučeni, pretrpjeli fizičko ili psiholško zlostavljanje.

Optužnica ga također tereti za zločine počinjene u Ahmićima i okolnim selima Nadioci, Pirićii Šantići, u kojima je je u aprilu 1993. godine ubijeno oko 100 civila.

Paško Ljubičić sepredao 21. novembra 2001. godine a potom je prebačen u pritvorsku jedinicu u Scheveningenu.

This post is also available in: English