Članak

Novalić ostaje u pritvoru

23. Marta 2006.00:00
Odbijen prijedlog odbrane da prvi osumnjičeni za ubistvo vojnika Armije BiH u Repovcima izađe iz pritvora do potvrđivanja optužnice.

This post is also available in: English

Sud BiH je u četvrtak odbio prijedlog odbrane da osumnjičeni Mithat Novalić na slobodi sačeka potvrđivanje optužnice.

Advokat Kadrija Kolić predložio je Sudu jemstvo na svog branjenika, stavljanjem hipoteke na imovinu Novalićevog oca, što bi trebao biti garant da će, kada bude pozvan, osumnjičeni izaći pred Sud.

«Da nemam stare i bolesne roditelje, te maloljtenu djecu potpisao bih da me doživotno ovdje držite,» kazao je Novalić Sudu BiH.

Prema jos uvijek nepotvrđenoj optužnici, na regionalnom putu Repovci-Bradina 12. jula 1992. godine iz zasjede je ubijeno devet pripadnika Armije BiH. Nakon što su napadači otvorili vatru na vojnike, svakom su pojedinačno pucali u glavu, a nekima su odsječeni djelovi tijela.

Na osnovu sprovedene istrage, kao jedan od počinilaca sumnjiči se Novalić koji je bio pripadnik HVO-a. Osumnjičeni je nakon ubistava u Repovcima imenovan za zamjenika komadanta sektora, a 1993. godine, uz odobrenje HVO-a, napustio je BiH i otišao u Njemačku.

Uhapšen je 26. decembra prošle godine u Konjicu, po nalogu Suda BiH.

Prema izjavama tužiteljice Vesne Tancice, u proteklih 13 godina nekoliko puta je vođena istraga o ovom događaju, ali nijednom nije privedena kraju.

«Otkrićemo zašto su dokazi uništeni, zašto istrage nisu dale rezultate, šta se desilo.To je naša obaveza i prema porodicama ubijenih,» rekla je Tancica.

Tužilaštvo, prema sadašnjim najavama, ima 60 do 80 svjedoka u ovom predmetu.

Osumnjičeni Novalić tvrdi da nema nikakve veze sa ovim slučajem.

This post is also available in: English