Članak

Šimšić: Sud odobrio da svjedoče haški optuženici

23. Marta 2006.00:00
Ako pristanu na uslove koji će im biti ponuđeni, trojica haških optuženika mogli bi se pojaviti u svojstvu svjedoka odbrane Bobana Šimšića pred Sudom BiH.

This post is also available in: English

Sudsko vijeće odobrilo je sredstva braniocu Veljku Čivši da posjeti optužene Milana i Sredoja Lukića u Hagu, te Mitra Vasiljevića koji se nalazi na izdržavanju kazne u Austriji i razgovara o njihovom dolasku u svojstvu svjedoka optuženog Bobana Šimšića.

Branilac Čivša je naglasio da je već obavio razgovor sa braniocima ove trojice haških optuženika, i saznao kako žele razgovarati o prijedlogu da svjedoče u ovom slučaju na Sudu BiH.

U nastavku suđenja u četvrtak i Boban Šimšić dao je iskaz pred Vijećem. Još jednom je negirao sve tačke optužnice nazivajući ih «izmišljenim» i «lažnim».

Odbrana je u nastavku dovela u pitanje izjave dvije svjedokinje Tužilaštva. Naime, Fata Sabanović je potvrdila sadržaj iskaza datog Istraživacko dokumentacionom centru Sarajevo, koji je Tužilaštvo koristilo, ali nije mogla potvrditi da se na iskazu nalazi njen potpis.

«Ne znam ko bi mogao falsifikovati moj potpis, mada su podaci koji su dati tačni. Bila sam dosta pod stresom ali se zaista ne sjećam da sam ja taj papir potpisala,» rekla je Sabanović.

Iako je iskaz prihvaćen kao dokazni materijal, Vijeće odlučilo da se obavi grafološko vještačenje, te ispita autentičnost potpisa za kojeg svjedokinja tvrdi da nije njen.

Odbrana je utvrdila i da je svjedokinja Almasa Ahmetspahić dajući iskaz sektoru Kriminalističke policije u Goraždu 2003. godine spomenula imena izvršilaca zločina u mjestu Velji Lug, ali su naglasili da nije navedeno i ime Bobana Šimšića.

«To je bilo vrijeme kada sam našla posmrtne ostatke moje mame i bila sam pod velikim stresom,» objasnila je svjedokinja.

Svjedoci obrane Munir Ahmetagić i Samir Bulatović svjedočili su kako im je optuženi «spasio život» nakon što su trebali biti odvedeni u Vilinu Vlas, a zatim pogubljeni.

Munir Ahmetagić je ispričao da su prilikom bježanja iz sela došli pred Višegradski most, gdje im je jedan od vojnika rekao da uđu u auto.

«Tada je naišao Boban Šimšić i pokušao ga odgovoriti da nas ne vodi objašnjavajući da nas poznaje, međutim vojnik nam je naredio da uđemo u auto rekavši ‘da ćemo uskoro vidjeti kako Srbi kolju’.»

Prema svjedočenju Samira Bulatovića taj vojnik je bio Mitar Vasiljević. «Mitar me je lično pretresao prije ulaska u auto. Međutim u tom trenutku odnekud se vratio Boban Šimšić rekavši kako je komadant rekao da nas puste. Tako smo spaseni,» izjavio je Bulatović.

Nastavak suđenja je 24. marta kada će se pred Vijećem pojaviti još pet ključnih svjedoka odbrane, a potom će Tužilaštvo unakrsno ispitati optuženog.

This post is also available in: English