Vijest

Novinari upozoravaju na opasnosti Dodikovih “medijskih zakona”

7. Februara 2023.17:17
Usvajanje seta zakona koji se tiču slobode govora, medijskih sloboda i ljudskih i građanskih prava, opasno bi ugrozilo demokratiju u Republici Srpskoj, a novinare koji kritički izvještavaju o potezima vlasti mogao bi posao koji rade koštati višegodišnjeg zatvora ili ogromnih novčanih kazni, rekli su analitičari i predstavnici novinarskih udruženja tokom konferencije u Banjaluci.

Konferencija “Koliko će nam slobode ostati” u Banjaluci. Foto: BIRN BiH

Konferencija “Koliko će nam slobode ostati” organizovana je nakon najava Milorada Dodika da će u Republici Srpskoj biti usvojen set zakona koji će, prema mišljenju novinara i nevladinih organizacija, bitno uticati na slobodu govora i medijske slobode u ovom entitetu.

Siniša Vukelić iz banjalučkog “Kluba novinara” upozorava da je veoma opasno to što se zakoni pripremaju van institucija, kao i što medijska zajednica ne zna šta se sve priprema kroz zakone. On je govorio o zakonima o kleveti kojim se kleveta kriminalizuje, zakonu o lažnim vijestima, kao i proširenju krivičnih djela protiv ustavnog poretka.

“Cilj je staviti pod kontrolu one preostale medije koje nisu mogli kupiti ili do sada staviti pod kontrolu”, smatra Vukelić.

Borka Rudić iz Udruženja “BH novinari” vjeruje da će se ovim zakonima, ukoliko budu usvojeni, negativno uticati ne samo na novinare i medije već i na građane i političare koji nisu na vlasti a koji žele da konzumiraju slobodu govora.

“Ovi zakoni dodatno će ograničiti slobodu izražavanja”, rekla je Rudić u utorak, 7. februara, na konferenciji posvećenoj najavi usvajanja “medijskih zakona” u Republici Srpskoj.

Maja Sever, predsjednica Evropske federacije novinara, rekla je da u zemljama u kojima je kleveta dio krivičnog zakona, postoje inicijative da se kleveta dekriminalizuje i da preporuke i prakse Evropskog suda za ljudska prava idu u tom smjeru. Zato je još više čudi nastojanje vlasti u Republici Srpskoj.

“Ovdje se događaju rigorozne najave i ponosne najave kriminalizacije”, kazala je Sever.

Donošenje novih zakona nedavno je na Twiteru najavio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. On je najavio da će ti zakoni u proceduru ići po hitnom postupku, a to još više plaši novinare i medijsku zajednicu.

“Oni fake (lažnom) borbom protiv lažnih vijesti hoće da se bore protiv pravog novinarstva”, rekao je Vukelić.

U Transparency Internationalu u BiH objašnjavaju da niko zaista ne zna šta se u zakonima sprema i da to stvara dodatni osjećaj nesigurnosti jer nije moguće reagovati na vrijeme.

“Kada bi se ti zakoni primjenjivali objektivno, prvi bi stradali režimski mediji, ali to se neće desiti i znamo na kome će se kola slomiti”, kazala je Ivana Korajlić, izvršna direktorica Transparencyja.

Prema podacima “BH novinara”, od 2018. godine je u Bosni i Hercegovini zabilježen vidan porast broja tužbi protiv novinara za klevetu. Prema ovim podacima, 2021. godine je pred sudovima u Republici Srpskoj vođeno 125 procesa po tužbama za klevetu.

Konferenciju su organizovali “Klub novinara” Banja Luka, poslovni portal Capital.ba i Fondacija “Friedrich Ebert” Banja Luka.

    Vladimir Kovačević