Suđenje

Mirza Ademaj i ostali: Svjedoci tvrde da su optužene uzele parfeme

7. Februara 2023.18:35
Na suđenju Mirzi Ademaju i ostalim optuženim za više krivičnih djela, svjedoci Tužilaštva Kantona Sarajevo su ispričali kako su optužene Edina Busuladžić i Alzira Hota došle u njihovu radnju, te prilikom inspekcijskog nadzora uzele proizvode u vrijednosti od 600 maraka, nakon čega su ih prijavili Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.
Općinski sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Edin Pašić je kazao da je suvlasnik firme koja se bavi prodajom putem interneta – parfema, preparata za kosu i lakova za nokte. Firma je, dodao je, registrovana u kući njegovih roditelja, gdje se jedna soba u potkrovlju koristi kao kancelarijski prostor, a garaža kao skladište za robu.

Inspektorice Edinu Busuladžić i Alziru Hotu upoznao je kada su ga 24. maja 2021. godine pozvale kako bi obavile inspekcijski nadzor, ispričao je. Prema njegovim riječima, susret s njima od početka je bio neprijatan. Nisu željele staviti masku kada su ulazile u kuću, iako ih je to zamolio zbog epidemije koronavirusa. Konflikt je, kako je rekao, izbio kada ih je zamolio da ne puše zbog osjetljivih materijala u skladištu i njegove alergije.

“Počinju komentari, ‘ovo je grozno’. Alzira uzima mašinicu iz pribora za ribolov i kaže: ‘Čula sam da su ovo jako skupe stvari.’ Vidio sam kuda sve to ide”, kazao je Pašić.

Od tog momenta, kako je u nastavku svjedočenja ispričao Pašić, krenula su zastrašivanja kako će firma biti zatvorena i kažnjena s 4.000 maraka. Izjavio je kako su mu pokazale nalog za inspekcijski nadzor i rekle mu da ima četiri do pet spornih stavki. Ni u jednom momentu, naveo je, nisu mu kazale koje uslove firma ne ispunjava, niti šta je sporno.

Prema svjedočenju Pašića, Busuladžić je rekla da su loše krenuli, smirivala je situaciju i pitala kako da mu pomogne, dok je Hota bila izašla vani, pa se vratila. Nakon toga su ga pitale da li mogu isprobati lakove i parfeme.

“Krenule su da uzimaju parfeme i lakove. Alzira je trpala u jednu zelenu torbu koju je imala, u koju više nije moglo ništa da stane”, ispričao je Pašić, dodavši kako je “čitava inspekcija bila igrokaz dvije osobe koje su je igrale više puta”.

Ubrzo nakon toga, u firmu je došao drugi suvlasnik Damir Mezet, kojeg je ranije pozvao.

“Glavni cilj inspekcijskog nadzora je ispunjen. Prema nama se odjednom ponašaju kao prijatelji. Rekle su da će reći kako nisu obavile inspekcijski nadzor, jer nas nisu zatekle na adresi”, ispričao je Pašić.

Nakon toga je, kako je kazao, uradio inventuru, koja je detaljno pokazala šta je uzeto, rekavši kako se radi o robi ukupne vrijednosti 600 maraka.

Tužilac Feđa Fejzagić je naveo da je ova roba pronađena kod optuženih Busuladžić i Hote dok su bile u pritvoru, te uložio materijalne dokaze. Pašić je rekao kako je tek nakon konsultacija s advokatom odlučio da sve prijavi Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), a izjavu je dao i Federalnoj upravi policije.

Na pitanje Adne Dobojlić, braniteljice Busuladžić, svjedok je odgovorio kako Busuladžić nije tražila nikakav novac od njega. Pašić je potvrdio da su mu optužene pokazale nalog za inspekcijski nadzor, ali da ga nije smio pogledati jer su, kako je kazao, bile drske. Optužena Busuladžić je pitala Pašića zašto, kada je davao izjavu u MUP-u, nije precizirao koji su predmeti uzeti jer je radio inventuru, na šta je on rekao kako mu niko nije tražio.

Ahmed Fejzagić, advokat optužene Alzire Hote, ispitivao je svjedoka o potrebnoj dokumentaciji i deklaracijama proizvoda. Pašić je objasnio kako deklaracije nisu trebali imati, nakon čega je Fejzagić rekao kako će dokazati da je robi koju su prodavali istekao rok. Optužena Hota je pitala Pašića da li su ga pitale da uzmu proizvode, što je on potvrdio, rekavši da je time bio zatečen i podigao ruke u zrak, te napomenuo kako se radilo o iznudi i reketiranju.

Edina Busuladžić i Alzira Hota se, prema optužnici Tužilaštva KS-a, terete da su prilikom kontrola propustile pravilno i potpuno utvrditi činjenično stanje u zapisnicima o inspekcijskom nadzoru pravnih lica. Mirza Ademaj se tereti da je, u svojstvu inspektora Federalne uprave za inspekcijske poslove, sačinjavao zapisnike o inspekcijskom nadzoru bez izlaska na teren i na osnovu fotografisane dokumentacije koja mu je, posredstvom trgovca Enesa Zijadića, dostavljana putem aplikacije Viber.

Damir Mezet, direktor i suvlasnik kompanije, potvrdio je kako je tog dana iza deset sati stigao u firmu na poziv Pašića. Inspekcijski nadzor je bio u toku, ispričao je Mezet, rekavši kako je Hota u rukama imala lakove za nokte, a Busuladžić mu kazala kako objekat nema uslove i potvrdu o tehničkoj ispravnosti, zbog čega će staviti žutu traku i kazniti ih sa 4.000 maraka. Na njegovo pitanje kako može dobiti potvrdu o tehničkoj ispravnosti prostora, odgovorile su mu da ne može dobiti tu potvrdu.

“‘Najbolje da se ne javljate na telefon, da se pritajite. Vrlo je naivno što se javljate na telefon’”, rekao je Mezet da su mu kazale optužene, kao i da će reći da nisu obavile inspekcijski nadzor jer ih nisu pronašle na adresi, zbog čega će ponijeti nalog sa sobom.

Mezet je kazao kako je optužena Hota pitala Pašića da li ima muških parfema, te da bi joj “dobro došao jedan da pokloni”. Busuladžić i Hota su ih na kraju pitale za kesu, jer nisu u torbu mogle staviti sve što su uzele, dodao je.

Na pitanje advokatice Dobojlić, svjedok je rekao kako nije vidio da je Busuladžić nešto uzela, kao i da nije tražila dar, dodavši kako se on nakon svega osjećao kao da je opljačkan na ulici.

Suđenje se nastavlja 24. februara.

Jasmin Begić