Vijest

Zaštićeni prijavitelj korupcije traži povratak na radno mjesto

7. Februara 2023.14:41
Po tužbi Emira Mešića, zaštićenog prijavitelja korupcije, na pripremnom ročištu zatraženo je poništavanje odluka disciplinskih komisija i rješenja direktora Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH).
Emir Mešić. Foto: BIRN BiH

Prema tužbenom zahtjevu koji je izložila Biljana Radulović, punomoćnica Mešića, zatraženo je poništavanje rješenja drugostepene komisije UIO-a BiH od 26. februara 2021. godine, rješenja prvostepene komisije od 16. oktobra 2020. godne i rješenja direktora od 22. aprila 2021. godine kao nezakonitih.

Pravobranilaštvo BiH je navelo da se protivi tužbenom zahtjevu u dijelu koji se odnosi “na vraćanje tužitelja, pored mjesta na kojem je bio, na neko drugo odgovarajuće mjesto, shodno stručnom znanju i sposobnostima”.

Protiv Mešića su vođena tri disciplinska postupka koji su se odnosili na kršenje pravila i rušenja ugleda UIO-a iznošenjem informacija u javnost, te na njegovu ulogu u spornoj nabavci higijenskih sredstava za Granični prijelaz Rača.

Radulović je kao dokaze uložila rješenja disciplinskih komisija Uprave, preporuku ombudsmena za ljudska prava od 5. jula 2021. godine, kao i CD o javnom istupu tužitelja na portalu Detektor.ba od 30. juna 2020. godine.

Mešić je tada za Balkansku istraživačku mrežu BiH govorio o prijavi nepravilnosti Državnom tužilaštvu prilikom naplate parkinga na carinskim terminalima privatnim kompanijama.

Predloženo je i saslušanje svjedoka i tužitelja, te finansijsko vještačenje obračuna razlike ličnog dohotka Mešića od 22. aprila 2021. godine do dana vještačenja.

Pravobranilaštvo je uložilo rješenja disciplinskih komisija, disciplinsku prijavu od 16. jula 2020. godine, te rješenje o određivanju disciplinske komisije, predlažući saslušanje predsjednika prvostepene disciplinske komisije na okolnosti donošenja rješenja.

Glavna rasprava zakazana je za 20. april 2023. godine.

Nermina Kuloglija-Zolj