Vijest

Na graničnom prijelazu uhapšen osumnjičeni za silovanje u Liplju

8. Februara 2023.13:42
Rade Grujić, koji je osumnjičen da je kao pripadnik čete Vojske Republike Srpske (VRS) u mjestu Liplje kod Zvornika počinio ratni zločin silovanja nad ženom bošnjačke nacionalnosti, uhapšen je na Graničnom prijelazu Karakaj, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Kuća u kojoj je bio logor u Liplju. Foto: Maja Nikolić

“Policijski djelatnici Granične policije BiH, na temelju raspisane potrage Tužiteljstva BiH, na Graničnom prijelazu Karakaj kod Zvornika lišili su slobode osumnjičenog Grujić Radeta”, navodi se u saopćenju te dodaje kako je osumnjičeni pod istragom zbog krivičnog djela “zločin protiv čovječnosti”.

Njemu je početkom ovog mjeseca Državni sud odredio pritvor zbog opasnosti od bjekstva.

Grujić se sumnjiči da je, kao pripadnik VRS-a, čete Snagovo, Teritorijalna odbrana Zvornik, silovao ženu bošnjačke nacionalnosti u mjestu Liplje, gdje se nalazio zatočen veliki broj civila bošnjačke nacionalnosti, koji su psihički i fizički zlostavljani.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je ranije objavila priču o žrtvama koje su preživjele logor “Liplje”.

Osnovna škola i nekoliko privatnih bošnjačkih kuća su u aprilu 1992. godine pretvoreni u logor “Liplje”, u kojem je bilo zatočeno oko 460 ljudi.

Za ubistva u ovom logoru, mučenja i silovanja muškaraca i žena, do sada niko nije odgovarao.

Nermina Kuloglija-Zolj